Nya aktien Abbvie

Abbvie ny aktie i Hernhags portfölj

Hernhags Utdelare. Efter att ha funderat på Abbvie en längre tid har jag gjort slag i saken och köpt. Läkemedelsjätten har sina utmaningar, men en aktiekurs runt 80 dollar per aktie ger ändå en direktavkastning på uppåt 5,9 procent vilket är lockande.

Aktiegurun Marc Lichtenfeld har under en tid tjatat om Abbvie och visst är utdelningsströmmarna där relativt stabila. Tydligen var det fria kassaflödet för bolaget under 2019 nästan 13 miljarder dollar och utdelningarna bara 6 miljarder dollar. Utdelningsandelen är därmed under 50 procent, räknat på kassaflödet. Börsdatas uppgift säger 45 procent.

Utdelningstrenden är 47 år om vi räknar åren då bolaget hörde till Abbott. Abbvie knoppades av 2013 och avknoppningsbolag brukar generellt sett gå bra. Höjningarna av utdelningen per aktie har varit överraskande stora under det senaste året.

P/e-talet är 15 räknat på fjolårets vinst, men räknar vi på det justerade resultatet per aktie på 8,94 dollar handlas aktien till låga 9 gånger årsvinsten.

Beroendet av storsäljaren Humira (mot reumatism) minskar när/om fusionen med Allergan går i lås i maj. I runda slängar minskar andelen av intäkterna från 60 procent till under 40 procent för Humira. Det är ändå väldigt stor del och patenten för Humira går ut i USA år 2023, så det är dags att gasa inom andra områden och det gör man.

Det nya Abbvie plus Allergan minus allt i Humira skulle rent teoretiskt innebära att 2018 års intäkter på 33 miljarder dollar sjunker till 29 miljarder dollar. Detta enligt Abbvies informationsmaterial från tidigare i vintras innan 2019 års siffror fanns. Ovan på det flera nya produkter som börjat sälja och som ännu har hög tillväxt. Den delen av Abbvie ska enligt målen uppvisa hög ensiffrig procentuell tillväxt räknat 2018-2023. Samtidigt ska kassaflödena från Humira gå till att amortera på skulderna.

Allergan tillför Abbvie både läkemedel och skönhetsprodukter. Botox används tydligen både inom skönhetsområdet samt mot migrän. Juvederm fyller upp läppar och slätar ut rynkor (via hyaluronsyra) och är en konkurrent till svenska Q-meds Restylane. Efter min lyckade affär i Q-med för något decennium sedan är det kul att vara tillbaka som investerare i den här nischen.

På risksidan hittar vi utöver beroendet av Humira vissa osäkerheter kring engångsposter och synergier som man tror man ska nå. I alla fall skuldberget är något att hålla ögonen på. Nettoskulden är enligt Börsdata 30% av tillgångarna, men soliditeten är negativ. Antagligen beror det på att varumärkenas värden inte tas upp fullt ut på tillgångssidan. Sen är skönhetsprodukterna nog konjunkturkänsliga, i alla fall relativt läkemedlen. Framförallt är amerikanska läkemedel så dyra att det politiska hotet alltid kommer att finnas där för pristak eller något.

Posten i Abbvie som jag köpt till min utdelningsportfölj är medelstor i underkant. Faller aktien ökar jag, annars är jag med på uppgångar. Bra båda delarna. Sen behöver den aktien inte passa in i din portfölj så du ska kanske inte alls köpa den utan göra din egen analys, etc, osv. 🙂

6 reaktioner till “Nya aktien Abbvie”

 1. Hej Marcus!
  Ja tänk så olika man ser på saker i investeringar 🙂
  Jag sålde av Abbvie just pga köpet av Allergan. Har annars ägt dem vi Abbott split. Jag anser väl att Allergan är ett företag av rätt dålig kvalitet och alldeles för riskfyllt som sväller deras skulder enormt. Vi får se helt enkelt, de kanske går bra ändå 🙂 Lycka till!

  MVH

  1. Hej,
   jag kan förstå den reaktionen. Jag kände likadant när AT&T skulle köpa TimeWarner, men av olika anledningar sålde jag och köpte tillbaka på lägre nivåer. Det är ändå okej då, när allt elände är inräknat i aktiekursen. Jag känner att det kanske är lite lika för Abbvie, de toppade på ca 123 dollar per aktie, så nu är alla risker och annat med fusionen inräknat i kursen och det ändå har blivit ett attraktivt case.

 2. Hej!
  Hur köper du utländska aktier, köper du i Kapitalförsäkring eller ISK. Är det skillnad om man är skuldfri för har betalat av huslånet och tänkte investera lite i utländska aktier. Vad är klokast att välja i mitt fall?
  Gäller samma sak även finska aktier?

 3. Hej Marcus!

  Vill först passa på att tacka för två bra böcker som jag läst av dig och som jag gillade skarpt! 🙂

  På måndag har dom courtagefritt för köp av Amerikanska aktier på Avanza. Jag har funderat på att gå in i Abbvie under en tid och kanske är det läge nu när man slipper courtaget? Jag ser att du gick in i April när aktien var ca 8-10 % billigare än vad den är nu. Tycker du fortfarande att den kan var läge att gå in i den nu när den ligger på 84 dollar? Det är tänkt som en långsiktig investering i min utdelningsportfölj (5-10 år). Jag har inga läkemedelsaktier alls i portföljen i dagsläget.

  Tacksam för svar.
  Mvh Tobias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)