Bolag jag är skeptisk till efter ändrade utdelningsförslag

Utdelningsforslag ändrade - skippad utdelning och sen slopad utdelning från Sandvik, Ratos och SSAB.

När de bästa utdelningsbolagen sänker sina utdelningsförslag på grund av coronakrisen finns det värre historier i botten av ligan. Tre börsbolag på Nasdaq Stockholm ändrade sig mer än en gång.

Industribolaget Sandvik sänkte sitt utdelningsförslag den 26 mars och den 7 april var budskapet att nu blir det ingen utdelning alls under våren. Kanske när marknaden stabiliserats i höst.

Investeringsbolaget Ratos sänkte utdelning den 23 mars och sen den 30 mars ändrade man sig igen. Nu ska utdelningen slopas helt, men men kanske återkommer hösten 2020 och delar ut om man kan.

Stålbolaget SSAB är värst då man på fyra och en halv dag ändrade sig två gånger. Den 25 mars ändrade man sig första gången och sänkte sitt utdelningsförslag och på kvällen den 29 mars var det dags igen då man ändrade till noll kr i utdelning.

Precis som jag antydde i Investerares Podcast är det här inget som inger förtroende, även om det förstås har varit den snabbaste inbromsningen i modern tid för ekonomin.

Inga andra börsbolag har ändrat sig mer än en gång. Sandvik, Ratos och SSAB är därmed tre aktier jag kommer att vara mer skeptisk till framöver. Även om inbromsningen i ekonomin har varit tvärt är det skumt att de ändrar sig två gånger på kort tid. De tre bolagen är mer eller mindre konjunkturkänsliga så det går att spekulera hur nattsvart det blir för deras efterfrågan framöver. Handlingskraft är i och för sig bra, men när den behövs genom att ändra en ändring man just genomfört är det en varningssignal.

Oavsett om de tre bolagen plötsligt fick ny värre information och/eller om det kom ”önskemål” från huvudägare eller finansiärer får jag svårare att lita på informationsgivningen framöver. Främst Ratos och SSAB har dessutom inte heller den starkaste historiken.

Uppdatering 13 april kl 11:30: Även byggbolaget NCC hör hemma på denna lista, då de först sänkte sitt utdelningsförslag den 23 mars och sen slopade det helt den 30 mars.

Uppdatering 5 maj: Pappersmassabolaget Rottneros kan vi lägga till också, då de först tar bort sin extrautdelning och sen ändrar sig en gång till då de nu slopar även den ordinarie utdelningen. 

11 reaktioner till “Bolag jag är skeptisk till efter ändrade utdelningsförslag”

   1. Jag dumpade faktiskt Nobina just pga att de verkar behålla sina bonusar.
    Kan kliva in igen om läget förändras.
    Sådan saker sticker i ögat rejält på mig.

   2. Nobina har del av sina intäkter kopplade till antal resenärer etc. Det har tidigare varit en god affär för Nobina, och jag har svårt att se att det INTE skulle gå bra framgent? Så klart, kortsiktigt får de känn av det hela. Men att utdelningen stoppas, är nog mest etisk, moral samt politik. De vill väl kunna ta del av regeringens stimulanser och bidrag. Men på 2-5 års sikt…är de en vinnare.

    1. UffeTrader. Med tanke på att alla åker gratis med SL:s bussar under Corona så lär de minst sagt få känna av det kortsiktigt :O)

     1. Jag undrar om SL slipper utan att betala bara för det. Nobina kan få ersättning utifrån schablonmässigt belopp, men jag vet inte. Jag väntar fortsatt på svar från Nobina på förra mejlet jag skickade.

     2. Till Marcus: du har så klart rätt. Man kan anta att underlaget är antalet ”blipp” i vanliga fall, men att det säkerligen finns en klausul för ersättning när antalet ”blipp” inte kan användas.

 1. Har du koll på hur det ser ut för de amerikanska utdelarna, om det har varit lika kaotiskt där? Jag har inte sett något om Realty income corp exempelvis, trots att dem är hyggligt exponerade mot problemställningen som nu kommer med retail

 2. Volvo platsar väl också på listan? Tycker inte det är så konstigt då dessa bolag har gemensamt att de först gick ut med sänkt utdelning och därefter indragen/framskjuten. Har svårt att klandra dem då permitteringsstöd knappast kommer betalas ut till företag som delar ut.

  Pelle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)