Q&A – Så gör du med Sampo, Nordea, Fortum och källskatten

Sampo

Det var inte länge sen sist, men här är ännu ett inlägg med frågor och svar. De här frågorna har inkommit under april månad.

Läsarfråga: Jag undrar om jag ska köpa Nordea aktier i en ISK eller KF rent skattemässigt? Får jag tillbaka källskatten i båda och hur lång tid tar det i så fall? Hur har du gjort med dina Sampo aktier? Vad kommer källskatten på utdelningen från Nordea bli?
Mitt svar: Jag har Sampo i KF och Schampo i skägget. 🙂 Källskatten är 15% av beloppet du får i utdelning. Jag tror det blir källskatt på utdelningen från Nordea framöver och ISK har ett tak för hur mycket källskatt du kan få tillbaka.

Läsarfråga: Eftersom jag vet att du äger aktier i Fortum undrar jag om du håller dina aktier i ISK.
Mitt svar: Jag har mina Fortum-aktier i en kapitalförsäkring, så vet jag att jag får tillbaka all källskatt. I ISK finns det ett tak för källskatten, så det är inte lika säkert.

Läsarfråga: Vid det lyckosamma fallet man har möjlighet att investera en större summa pengar (5 – 10 miljoner kronor) i aktier och fonder är det smartast att lägga hela beloppet i ett investeringssparkonto eller ska man dela upp det och lägga en del i en vanlig aktiedepå också? Tänker att det blir en tämligen rejäl schablonbeskattning av ett sådant stort värde varje gång det är dags för det.
Mitt svar: Ska ni ha t.ex. företagsobligationsfonder är det bäst i vanlig depå, annars är ISK långsiktigt ändå bättre för t.ex. aktier. Bara direktavkastningen på många aktier är högre än schablonskatten och långsiktigt lär totalavkastningen vara ännu högre den avkastning du får från utdelningarna. Kör i huvudsak på ISK.

Läsarfråga: Vad tror du om att kliva in i magnolia? Eller något byggbolag? 
Mitt svar: Magnolia är mer en chansning men med stor potential om det mot förmodan vänder för bostadsutvecklarna, medan t.ex. byggare NCC och Skanska känns tryggare.

Läsarfråga: Har börjat kika lite på Garo och Bulten som alternativ att ta in i portföljen. Båda verkar intressanta  eftersom de gynnas av elbilstrenden men på olika sätt. Bulten känns spontant säkrare och lite högre direktavkastning. Har en portfölj bestående av Acando, Axfood, Bure, Castellum, eWork, Industrivärden, Investor, Kinnevik, Swedbank. Vilken av Garo och Bulten tycker du skulle passa bäst in här? Ser du någon hake med något av dem?
Mitt svar: Jag har svårt att välja, men Bulten känns lite mer som industribolag och du har inte så mycket industri i portföljen.

Läsarfråga: Vad tror du om Storytels framtidsutsikter?
Mitt svar: Storytel är ett spännande tillväxtbolag, men aktien är svårvärderad. Ser ljust ut för bolaget än så länge.

3 reaktioner till “Q&A – Så gör du med Sampo, Nordea, Fortum och källskatten”

 1. hej Marcus,
  Jag har gjort noggrann analys senaste månaden för att ta fram stabil och långsiktig utdelningsportfölj, tacksam om du skulle kunna kommentara på det. Inte världens högsta direktavkastning men tycket att ha hög exponering mot investmentbolag tillför lite mer stabilitet också, genomsnitt blit det 4.1% i direktavkastning.

  Atlas Copco B
  Boliden
  Skanska
  Castellum
  Hemfosa Pref
  Klövern Pref
  Volati Pref
  Industrivärden C
  Investor B
  Kinnevik B
  Latour

  1. Hej!
   Det är ju bra bolag som står sig bra över tid. Jag kan inte svara på det här med timing, men jag har inget att invända mot din utdelningsportfölj utifrån bolagsval och så.

 2. Hej,
  Tack för kommentar, jag har gjort en liten sjustering men överlag är jag väldigt nöjd, timing frågan är viktigt och invantar när börsen är något billigare 🙂

  sjustering:
  Ändrat till investor A
  Laggt till Diös

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)