Q&A – Fingerprint och H&M:s framtid

Här kommer några frågor och svar till om sparande. Bara aktier denna gång.

Din chatt i fredags svarade du en frågare om din åsikt om Fingerprint Cards och du svarade att det är en chansaktie med skyhög risk! Precis som du svarat det senaste året i frågechatten i PA. Jag inser att din chatt var innan EFN-podden skickades, men du kanske tar intryck av VD Lanttos presentation efter att ha lyssnat på den? Den analyserade siffran på aktievärdet på 35:- var nog bara ett sätt att hjälpa Cadian med sin blankning.
Nu har jag hört podcasten med Lantto och jag kan inte säga att det förändrar så mycket. Jag har flera gånger skriver att Fingerprint är framgångsrika som bolag och att det är en spännande aktie. Men bara för att det går bra för bolag kan inte aktien stiga brant i evigheter. Aktien är svårvärderad och det ger den en ganska hög risk, men hög risk betyder också stor potential och jag är med andra ord inte långsiktigt negativ. För en momentuminvesterare och tillväxtjägare är det förstås köpläge i Fingerprint, men för utdelningssamlare och värdeinvesterare är det en helt annan sak.

Klövern Pref skall lösas in för 500 kronor och jag hittar inte eller förstår inte informationen från Klövern. När skall den lösas in och kan det bli ett annat värde än 500 kronor? Cirka 8% avkastning (=20 kronor per år) och en uppgång på 100%. Ett relativt bra bolag. Ligger det någon ko begraven någonstans?
Det är helt osannolikt att Klöverns preferensaktie blir inlöst när kursen är så långt från inlösenkursen. Det vore en allt för dyr affär för de som äger de vanliga stamaktierna. Något datum för inlösen finns inte, löptiden är på tills-vidare-basis. Nuvarande kurs på 295 kr ger en direktavkastning på 6,8 procent. Det är den avkastning vi kan räkna med, men stiger räntorna kan kursen i Klövern Pref falla.
Du skriver om H&M. Jag håller med, men visar inte treårskurvan för omxs30 samma toppformation? Man skulle kunna vänta sig en nedgång till 1250  som i oktober 2014 eller nästa steg 1000 , rentav 800. Intressant med längre statistik. Ännu mera intressant  ju längre tid den omfattar. Historien har en tendens att upprepa sig i intervaller på 7-8 år?!
Ja, OMXS30 påminner om den formation jag nämner. Jag tittar ibland på toppformationer och letar efter riktningen på de stora penseldragen, men jag försöker inte ens gissa specifika indexpunkter eller hur stora rörelserna blir. Allt för många experter inom teknisk analys har gissat alltför fel genom åren för att jag ska arbeta med det. Intressant i alla fall hur börspsykologin upprepar sig med acceleration av trenden uppåt i slutet av denna. Som din graf visar så rusade börsen i vintras fram till februari för att sedan toppa. Frågan är bara om historien nu upprepar sig i form av en halvkort nedgång eller en riktigt lång.
Som vanligt blir det aktiechatt på fredag klockan 10:00 hos PrivataAffärer.
/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)