Q&A – ISK vs depå och säkra placeringar

Nya frågor och nya svar. Som vanligt är bloggbesökarnas frågor i svärtad text.

Om man äger ett utländskt papper, t ex en ETF kopplad mot USA Index, är detta ett sätt att komma runt den ”extra” källskatten om jag inte vill direktinvestera?
En ETF som följer USA-aktier slipper säkert all källskatt på utdelningar, ja. Däremot får du betala källskatt på utdelningarna från ETF:en, men den källskatten kan du få tillbaka i KF och kanske även i ISK.

Den eviga frågan ISK kontra Depå. Min sparhorisont är i princip pensionen( är 27). Förstår att där inte finns ett givet svar men när jag har så pass lång tid på mig är det helt rätt att välja ISK idag då, där jag har mina större delen av kapitalet? Skatten på ISK kommer ju med all säkerhet höjas framåt. Så äter inte skatten på mitt innehav mer i en ISK än om jag tar ut pengarna vid 55-60 och får skatta 30% på vinsten? Kan ju hoppas på att regeringen ändrat beskattningen på en aktiedepå tills dess…. En annan aspekt är ju oxå att utdelningen som jag satsar mest på äts mer på i en Depå än ISK. 
ISK lönar sig så länge den årliga totalavkastningen är större än statslåneräntan den 30 november föregående år plus 0,75 procentenheter. Troligen höjs inte räntorna så mycket att det blir ofördelaktigt jmf vanlig depå. Att däremot betala reavinstskatt för att kunna flytta in aktier till ISK är mer tveksamt.

Vi sålde vår lgh och innan vi köper en ny lgh kommer vi att bo i hyresrätt första två 2 åren så vi har likvider på 1.5m SEK. Känns som missed opportunity att bara låta de ligga i ett sparkonto med 0,9%. Vad kan man bäst göra med 1.5m SEK och endast 2 års spar horisont?
Två år är normalt i kortaste laget för aktier. 5-6 år vore en annan sak. En företagsobligationsfond kan nog ge ca 2-3 procent på årsbasis. Carnegie Corporate Bond och Lannebo Corporate Bond är två bra sådana fonder.

Jag har sedan i sommar legat 15% likvid och kan verkligen inte bestämma mig för vilken aktie (möjligtvis två aktier) jag skulle investera i långsiktigt. Har du några tips på en/två bra aktier som är i uppåtgående trend med ganska hälsosam utdelning, men för det inte alls är full- eller övervärderade?
Betsson och Sampo är två sådana aktier, även om Betsson gör mig lite nervös för politiska risker och ökad konkurrens och Sampo för att banksektorn har sina hot.

16 reaktioner till “Q&A – ISK vs depå och säkra placeringar”

 1. Hej Marcus. Angående min fondportfölj på 10-20 årssikt tänke jag flytta från LF global index till Spiltan global investement.
  Spiltan global 40%
  Spiltan investement 12,5%Hej Marcus. Angående min fondportfölj på 10-20 årssikt tänke jag flytta från LF global index till Spiltan global investement.
  Spiltan global 40%
  Spiltan investement 12,5%
  Amf småbolag 12,5%
  Amf europa 10%
  LF Tillväxtmarknad index 25%.
  Tycker du om fonderna och fördelningen eller hade du ändrat något eller lagt någon fond till? Är det ok 25% LF tillväxt? Tackar i förhand.
  Mvh.jack
  Amf småbolag 12,5%
  Amf europa 10%
  LF Tillväxtmarknad index 25%.
  Tycker du om fonderna och fördelningen eller hade du ändrat något eller lagt någon fond till? Är det ok 25% LF tillväxt? Tackar i förhand.
  Mvh.jack

  1. Hej! Det är lite för många procentsatser och upprepningar så jag är inte säker på exakt hur du menar. Men säg så här, jag gillar dina fondval och procentsatserna ser helt okej ut.

   1. Hehe. Det blev så blandat när jag koppierade.
    Spiltan global 40% eller LF global index?
    Spiltan investement sverige 12,5%
    Amf småbolag 12,5%
    Amf europa 10%
    LF tillväxtmarknad index 25%.
    Det är portföljen. Fler fonder? Tycker du mer Spiltan global än LF index som är 0,30% billigare?
    Tack i förhand!
    Mvh.jack

    1. Det räcker nog med antalet fonder. Jag gillar både Spiltan Global och LF Global index, men främst Spiltan Global även om det är en ny fond som är oprövad.

 2. Du själv har ju relativt många poster i din portfölj, är det medvetet?
  Vad tycker du är en rimlig mängd aktier att ha?

  1. Jag har ganska få fonder och har därför desto mer aktier plus några ETF:er. För de flesta räcker tio aktier rätt långt. För mig är aktier mitt yrke och hobby och jag hittar rätt mycket jag vill äga, även om det är på gränsen till för mycket även för mig. 🙂

 3. Hej!
  Jag har en relativt stor post i Novo Nordisk. Bolaget har ju fallit kraft under året. Vad tror du om bolaget?

  1. Hej, Novo Nordisk kommer troligen att klara sig bra på sikt. Däremot kanske oron för prispress och annat kan hålla i sig på kortare sikt.

 4. Brukar läsa innehaven på sista sidan i Privata Affärer. Hur hittade du bolaget Boston royalty pizza?

  1. Boston Pizza hittade jag via twittrare och bloggare. Jag kollade upp bolaget och aktien och gillade vad jag såg.

 5. Hej, Marcus!

  Är bara nyfiken på om du har koll på Bakkafrost och Borregaard något och vad du i så fall anser om dem?

  Ser ut som väldigt fina bolag med attraktiv värdering i mina ögon.

 6. Hej Marcus!

  Jag sitter nu och överväger angående två av mina hedgefonder som har gått med vinst. Gladiator och Elementa. 1% respektive 1,5% förvaltning. Vad tycker du om fonderna? Sälj eller behålla?

  Min tanke var att i så fall köpa 20% preffar, 50% investmentbolag, 15% fastigheter och 15% i utdelningsaktier såsom tele2, axfood, nordea, swedish match.

  1. Hej!
   Hedgefonder behöver inte vara fel och de kan komplettera ditt sparande. Långsiktigt är det ingen hemlighet att jag tror mest på aktier sett över tid. Särskilt om du har en utdelningsstrategi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)