Storleken på innehaven i min portfölj

portfoljen-sept-2016

Jag har fått frågor då och då om vilka aktier som väger tyngst i min aktieportfölj. Ovan skärmdump visar portföljandelen och även direktavkastningen. Totalavkastningen är 11,6 procent hittills i år.

Några procent i likvider har jag också. Exakt hur mycket beror på hur stor kassareserv jag vill ha för livet utanför aktievärlden och framförallt om jag hunnit föra över nytt kapital till rätt depåer och sedan in i Excelfilen där jag har alla siffror över mitt sparande.

Rent tekniskt vet jag alltså inte hur mycket likvider jag har, eftersom jag inte bryr mig så länge jag försöker investera det som kommer in (vilket jag iofs inte gjort då jag ibland väntar för länge på ett bra köpläge).

Precis som i inlägget om akterna jag köpt nyligen ska du inte nödvändigtvis göra som jag gör, utan anpassa ditt sparande till dig och din situation, intresse, tid, etc. Det här är inspiration för dig som läsare, ingen privatekonomisk rådgivning.

13 reaktioner till “Storleken på innehaven i min portfölj”

  1. Eftersom ISK har ett tak för hur mycket källskatt på utdelningar från utländska innehav du kan få tillbaka är det enkla svaret nej.

 1. Ja det var trevlig läsning.
  Såg ut och bli en bra snitt avkastning 🙂
  Kände jag ligger lite efter där!
  Men man lär sig så länge man lever 🙂

 2. Kul att det går bra!

  Jag har börjat följa dig och några andra bloggare för att få kunskap och tips om utdelningsaktier. När jag googlar Estea Kapitalhandelsbevis förstår jag att de skiljer sig en del, skulle du kunna förklara lite mer om dessa två?

  1. Båda har en begränsad löptid, sen ska fastigheterna säljas och kapitalet delas ut. Båda ger ränta under tiden, samma ränta räknat på det nominella beloppet men köper du nu får du lite mer eller mindre beroende på marknadspriset. De bakomliggande bolagen som vi får exponering mot har förstås köpt olika fastigheter, men de ligger inom samma investeringskriterier för det är samma team bakom.

 3. Hej Marcus,
  Ser att du sålt dina brummer. Vad var anledningen?har ca 10% av portföljen där för ett möjligt framtida husköp (ingen plan närmaste åren då bor utomlands, men kanske om 3-5 år). Har du någon annan idé på instrument där kan få lite avkastning till fårhållandevis låg risk?
  Tacksam för svar,
  Anders

 4. Hej Marcus,

  Alltid intressant med profs investerares portfölj 🙂
  Hur ser din portfölj ut idag, om man får fråga?

  Mvh Jarmo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)