Q&A – Scandic, H&M och Bonava

Börsen tar trevligt nog inte semester, även om det borde lugna ner sig även där efter Brexit och i väntan på delårsrapporterna senare i juli. Här är några frågor och svar jag fått under de senaste veckorna.

Jag undrar om Scandic Hotel Groups kan vara ett bra köp. Fördelar med bolaget och aktien resp. nackdelar, enligt ditt tycke.
Scandic är ett rätt bra bolag och jag hörde de hade ganska bra avkastning på eget kapital, även om det kanske inte är någon av mina favoritaktier.

Jag har aktier i H&M och vill gärna sänka snittet på aktien. Ska jag avvakta och tror att HM stiger o sälja HM i aktiedepån senare eller sälja nu och köpa i HM i ISK??
Flytta H&M-aktierna till ISK du, det lönar sig nog på sikt.

Skall inte köpkursen av NCCs aktier justeras, efter avknoppningen av Bonava, om man köpt NCC-aktier innan dess? Värdeförändringen för NCC blir ju missvisande annars, eftersom kursen för dessa sjönk med ca 106:- vilket motsvarar värdet för Bonava vid avknoppningen. Värdet finns ju kvar, fast i Bonava. Skall jag då lägga ihop dessa för att få en mer rättvisande värdeförändring? Köpkursen av Bonava står på 0, vilket jag kan förstå eftersom jag inte betalat något för dem.
Visst är det så. Du kan alltid googla på bolagsnamnen plus skatteverket och hitta info om anskaffningsvärden vid sådana här situationer. Som Skatteverket skriver: ”Mer information kommer om fördelning av anskaffningsutgiften.”
Bonavas anskaffningspris är ungefär vad NCC-aktien sjönk med, men Skatteverket är de som slår fast exakt vad som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)