Q&A – Spax, Brummer och Hemfosa

Spaxar på Swedbank funderar jag en del på, har köpt deras Framtid och funderar nu på deras infrastruktur. Vad tror du om Spaxar?
Allt beror så mycket på villkoren, men i regel är det inget jag direkt rekommenderar. Med det sagt går det från tid till annan att hitta strukturerade värdepapper som har bra upplägg.

Jag undrar lite vad din inställning är till Brummer Multi Strategi fond nu.
2015 var ett trögt år för dom och 2016 har börjat nattsvart med tanke på att dom utgör dig för att vara en totalavkastande din som bör ingå i ens sparande för ort sänka risken.

Sett över ett par år är troligen Brummer MS och andra hedgefonder okej placeringar. De har kommit upp ur svackor tidigare. Nedgångarna gör mig mindre positiv än tidigare då fonderna och jag lutar själv allt mer åt aktier med stabil utdelning istället för hedgefonder.

Jag har en del Hemfosa och är sugen att öka, kraftigt. Aktien verkar jag tokbillig. Med P/E tal på drygt 2, utdelning på nästan 5 och en värdering till halva det egna kapitalet. Vad är det som jag har missat? Det kan ju inte bara vara beroendet av en person, Jens Engvall. Måste ju finnas någon annan anledning till denna konkursvärdering!?
Aktien handlas till långt över substansvärdet per aktie och är därmed ganska dyr. Direktavkastningen är bra, men vinsten per aktie var 16,87 kr under 2015. Av det står över hälften för en värdeökning av befintliga fastigheter, vilket verkligen inte kommer att upprepa sig varje år framöver. Att det står P/E-tal på 2 hos Avanza och Nordnet är vilseledande när aktiekursen är kring 90 kr. Orsaken ser ut att vara att de inte har justerat för fjolårets aktiesplit på två. Både vinst och EK per aktie ska alltså delas med två. P/EK blir därmed dubbelt så högt.

Du får ursäkta en aktienovis frågor, men efter att ha läst din bok några gånger, så snurrar det en del tankar/frågor i huvudet. Vill minnas att du i boken (och i blogginlägget angående köpet i Fortum) pratar om att sälja delar av en aktie som man kanske köpte till en dyrare kurs (för att hämta hem lite vinst som i ditt Clas Ohlson-fall). Det jag undrar är om det bara är ett tänkesätt, eller om det faktiskt går att sälja specifika aktier på det sättet? Alltså om jag har köpt Handelsbanken i två poster om 95 kr/aktie och 120 kr/aktie så kan jag väl inte bara sälja de dyrare? Antar att det är ett tänkesätt, eller justeras GAV på nåt sätt i t ex Avanzadepån så att de dyraste säljs först?
Nej, med delar av aktierna menar jag att jag inte säljer hela innehavet. I Clas Ohlson säljer jag lite grann av mitt innehav och det med vinst för att GAV är lägre än det jag sålde till. I Fortum sitter jag med förlust för GAV är högt över dagens priser. Nu tittar jag inte så mycket på GAV då jag främst använder KF, utan det är mer värderingen och i Clas O även den snabba kursuppgången.
Jag vill investera mitt kapital optimalt. Funderar på SAS pref då de ger 9,2 % i direktavkastning och SAS kommer inte att gå i konkurs under de närmaste åren (gm lägre bränslepriser o dyl har de förbättrat sin vinst) och kanske det blir uppköpt av Lufthansa? Funderar även på om man vågar gå in i Fingerprint då många rådgivare på banker osv hyllar aktien o tror att den ska gå upp till 800 kr och äntligen har ju aktien visat vinst som skedde väl förra året. Eller ska man vara oerhört försiktig o investera i ett investmentföretag som Latour, MS, Kvik, Investor el Svolder?
Om basen i ditt sparande redan är en del investmentbolag (som de du nämner) och aktier i stora välskötta bolag kan du chansa på SAS Pref och Fingerprint. Däremot skulle jag kanske inte råda dig att börja ett sparande från grunden där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)