Q&A – Utdelningsaktier och månadsspara i aktier

Aktier är som livet, det tar aldrig helt semester. Eller? Här är i alla fall några frågor jag fått (svärtad text) och mina svar (ej svärtad).

Kanske bör man tänka om vad det gäller stabila utdelare? Har det visat sig mer lönsamt att köpa aktier i bolag som är generösa utdelar istället för stabila utdelare? Med reservationen att det finns bolag som är BÅDE stabila och generösa utdelare.
Det är mer eller mindre lika rätt att jaga hög direktavkastning och bolag som oftast ger bra utdelning jämfört med att satsa på stigande utdelningar. Det beror mycket på placeringshorisont och även del på vad man själv gillar, tror på, vilken strategi som lämpar sig bäst.

Är relativt grön på aktier, hållit på ca 2 år, men är mycket intresserad. Gillar precis som du utdelningsaktier då jag tycker tillväxtaktier är svårare att värdera. Jag undrar hur du gör när du tar reda på vilken utdelningshistorik ett bolag har? Finns det någon bra hemsida där det är lätt att få fram som är pålitlig, eller har du helt enkelt gått in och läst årsrapporter?
Utdelningshistorik håller jag lite koll på själv som du kanske redan sett på http://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/stabilaste-utdelningsaktierna/ och jag har använt bolagens sajter och årsrapporter. Alla bolag på Stockholmsbörsen finns med på borsdata.se som har uppgifter om total utdelning de senaste tio åren (plus andra nyckeltal/uppgifter).

Jag hörde att man kan spara i en aktieportfölj genom att köpa andelar varje månad hos Aktieinvest. Dessutom blev det bara ett courtage per affär. Dock till kommer medlemskap i Aktiespararna om man vill ha lågt courtage. Nu skulle jag vilja be någon som förstår sig på detta om en åsikt – och denne någon blev du! 😉 Är det inte smartare att investera i alla sina ca 15 aktiebolag varje månad jämfört med att köpa några aktier i ett par av bolagen varje månad? Det känns som om jag skulle minimera riskerna genom att köpa kontinuerligt jämfört med ett par gånger om året för de ca 2000 kr/månad som jag investerar för…
Att månadsspara i många aktier på en gång till låg kostnad är ett bra alternativ, ja. Jag har inget att anmärka mot det. Mer avancerade placerare kan tycka att somliga aktier känns mer köpvärda än andra och kanske inte vill köpa i alla aktierna varje månad, men det går också att i all ödmjukhet fråga sig hur bra valet av aktier som ska köpas varje månad blir jämfört med det systematiska månadssparandet i alla aktier.

2 reaktioner till “Q&A – Utdelningsaktier och månadsspara i aktier”

 1. Hej! Läste din bok förra veckan och har nu insett att strategin som passar mig är att skaffa en utdelningsportfölj. Jag har redan HM och MQ och tänkte komplettera med Castellum, Tele2, Skanska
  Hur tycker du värderingen är på Castellum, Tele2 och Skanska är just nu? Är Tele2 bättre än Telia?

  1. Hej!
   Kul att du gillar min första aktiebok.

   Värderingarna känns spontant som okej just nu, kanske inga direkta fynd men ändå helt okej. Tele2 gillar jag lite bättre än Telia då vi inte riktigt vet vart Telias utdelning tar vägen sen de sålt äventyren i öst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)