Revansch för Ren Energi och Vatten

Min indexfondliknande portfölj Ren Energi och Vatten (REV-indexet) tog revansch under sitt andra levnadsår. Med 0,4 procent i uppgång slog jag börsindexet OMXSGI som tappade 18,4 procent. Detta per årsdagen 16 juli.

Min indexfondliknande portfölj REV-indexet, Ren Energi och Vatten tog revansch under sitt andra levnadsår. Med 0,4 procent i uppgång slog jag börsindexet OMXSGI som tappade 18,4 procent.
Ren Energi och Vatten har på ett års sikt stått emot bra.

REV-indexet har gynnats både av aktiekursernas utveckling och av den starka dollarn. Avståndet upp till index sedan start är nu efter två år uppätet.

Framöver verkar satsningar på grön energi fortsätta i samhället. Det och vattenverken i portföljen gör att jag fortsatt tror på de 15 börsbolagen. Se alla innehaven och följ utvecklingen på sidan för hur du bygger en egen fond.

Förändringar i mitt REV-index – Orsted ny aktie

Jag har tröttnat på portföljens enda riktiga lottsedel Climeon. Det finns ingen antydan i intäkterna per aktie att hoppas på utan trenden är ned de senaste två åren.

En annan aktie som jag säljer är den i BEPC, för det är ett så minimalt inslag i portföljen. Jag behåller alla aktierna i BEP, alltså Brookfield Renewable, som delade ut BEPC. Det är samma bolag egentligen, men ägarandelar i olika juridiska personer.

Ny aktie för indexportföljen Ren Energi och Vatten blir danska Orsted. På grund av små likvider från försäljningen av minsta innehavet och sjunkbomben Climeon blir även Orsted ett litet innehav.

Bolaget är en jätte inom grön energi med sina 330 miljarder danska kronor i börsvärde. Verksamheten är fokuserad mot i första hand vindkraft och det till havs, men det finns också vindkraft och solkraft till lands. Dessutom vätgas och e-metanol.

Orsted är globala och har många olika projekt på gång. År 2030 ska man vara världsledande och en bit i de ambitionerna gjorde man 2021 när man köpte vindkraft på Irland av Brookfield Renewable.

De 7 procenten av Orsteds kraftgenerering som kommer från kolkraft ska vara utfasad år 2023. Länkarna går till bolagets sajt och öppnas i ny flik.

Orsteds vinterhalvår var starkt sett till stigande intäkter och vinst. Utdelningen pekar uppåt sedan 2016. Samtidigt har kursen i år fortsatt fallit tillbaka och aktien har tappat nästan 40 procent från kurstoppen vid årsskiftet 2020/2021. P/E-talet är därmed nere på 23 och det är mer överkomligt än de tidigare nivåerna.

Ja, Orsted heter egentligen Ørsted men den svenska stavningen är lättare så jag kör på den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)