Ryska Fastighetsfonderna går samman med Norrpada

Aktiebolagen Ryska Fastighetsfonden 1 och 2 ska gå samman med managementbolaget som numera heter Norrpada.

Jag har en investering i Ryska Fastighetsfonden 2 AB, vilket jag ångrar i nuläget. Placeringarna i de båda fonderna gick bra i början, men prispress och hård konkurrens har snabbt gjort att det numera är dålig lönsamhet när det gäller att konvertera mark till tomter i Ryssland.

Ryska Fastighetsfondernas förvaltare har trots allt gjort det de ska på så vis att de lyckats konvertera, problemet är det stora utbudet av andra som gör samma sak. Tomterna säljs (vi äger inte marken, bara rätten att omvandla) i långsam takt och till låga priser.

På Norrpada.se finns många dokument inklusive presentationen som vi fick se på (det stundtals hetsiga) mötet på Myntkabinetten i tisdags. Det går inte riktigt att värdera och räkna på hur bra förslaget att konvertera aktier till Norrpada-aktier är. Det finns väldigt lite bokfört kapital i Norrpada jämfört med i våra ”fonder”, men troligen en hel del immateriella tillgångar i form av kontakter, kunskap och konceptet att bygga de skandinaviska hus som de säger att de vet efterfrågas.

Intressant är att finska bolaget Honka sades ”tjäna gräsligt” bra på att bygga nordiska hus i österled.

Slutsats 1: Jag byter mina aktier i Ryska Fastighetsfonden 2 AB till Norrpada. Det finns inget som kan få upp lönsamheten i det förstnämnda bolaget, bara i det sistnämnda. Att gå över till husbyggande blir mer förädlingsvärde och en bättre chans att få tillbaka pengarna. Dessutom chans att sälja aktierna under (gissar jag) slutet av 2014 när aktien handlas på något lista.

Prognosen: Om Norrpada når sina mål och aktien får ett P/E-tal på 10 blir aktiekursen vid noteringen nästa år 9,66 kr, vilket vore nära motsvarande våra ingångskurser i RFF2. Men om försäljningen lyfter från 25 hus 2014 och blir 200 hus år 200 hus under 2018 blir aktiekursen med samma vinstmultipel 59,58 kr. Det är en nästan oseriöst ljus prognos, och de gånger jag stött på samma beräkningar i helt andra och icke jämförbara små bolag tidigare har det gått illa.

Jag pratade efter presentationer och frågestund med Robert Sumberesi, VD för Willa Nordic, som i Sverige ska bygga och exportera de lyxigaste husen åt ryssarna. 25 hus lät inte särskilt mycket, tyckte han. Det för vi ju hoppas, att Norrpadas prognos för nästa år är blygsam.

Intressant var också tanken att det nog blir många av de som nu konverterar mark under sämre lönsamhet kommer att göra samma sak som oss, nämligen satsa på husbyggande istället. Konkurrensen lär hårdna framöver tror jag. Men för de närmaste åren ligger nog Norrpada bra till och är ute i god tid, med vi får se hur det går med de 200 husen år 2018.

Slutsats 2: Uppdaterad 21:40 29/8. Jag har rätt att för varje aktie i RFF2 teckna 6,5 nya aktier i Norrpada till 5 kr, vilket är 50 procents rabatt gentemot de indikativa/beräknade aktiekurserna i Norrpada. Jag tecknar fullt i nyemissionen trots att jag inte vill gå in med mer pengar, eftersom utspädningen annars blir så stor. Men det var inget givet beslut.

Oavsett hur det går blir Norrpada en spännande chansaktie på någon smålista, troligen First North, framöver.

7 reaktioner till “Ryska Fastighetsfonderna går samman med Norrpada”

 1. Dear Marcus,
  I am a foreign investor (from Ecuador) and have invested heavily both in RFF1 and RFF2. My wife is Russian, so we wanted to invest in Russia and doing it from Sweden in one point sounded like a good idea. I applied to convert all my shares to Norrpada, but as you know the new shares haven’t yet even been registered. Tobias Murray told me they haven’t yet found a funding source, so in general I’m very doubtful about Norrpada’s future. What is your opinion right now? I’d like to have an ongoing dialogue with you and other shareholders about this, so I’d really appreciate your kind contact.

  1. Hi! I am a little worried, but it is good that Norrpada does not start anything they can’t finance. Right now our money is not invested in anything that is burning a lot of money. Instead the capital is probably on some account of Norrpada until the finances allow the new projekts to start. If Norrpada does not find the capital needed I guess they will close the company and give the money back to us shareholders.

 2. Hej!
  Kanske läge för en intresseförening med tanke på konkursen och den inställda extra bolagsstämman?!
  Vad tycker du?

  1. Hej!
   Frågan är om det finns några intressen kvar att försvara och ha en förening runt. Intressantare däremot om småägarna ville stämma ledningen/huvudägarna för deras bristande information om riskerna, hur sårbart bolaget var vid oförändrat ekonomiskt och politiskt läge i Ryssland, etc. En grupptalan med andra ord, men det finns kanske inte mycket till tillgångar hos de ansvariga att stämma dem på så att säga.

 3. Enligt konkursförvaltaren Gay Lofalk fastställdes konkursen i Stockholms tingsrätt våren 2016. Har du sett denna? Hur får man tag i underlaget och Tingsrättens beslut? Skulle vara intressant att få klarhet i vem/vilka som billigt tog över tillgångarna!

  1. Nej, har inte sett den. Jag sålde mina Norrpada till närstående och fick förlusten realiserad lite tidigare. Mig veterligen är sådana här beslut offentlig handling, definitivt för aktieägarna. Jag vet inte om några köpare av tillgångar står i själva konkursfastställandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)