Sälja investmentbolag som Creades när det är premie?

Läsarfråga: T.ex Creades-aktien har ju på kort tid gått som tåget och var uppe och nosade på 300 kr, men efter en säljrek, främst pga för hög premie, har aktien backat en hel del. Vad tycker du man ska göra om aktien börjar bli dyr och premien för hög, så man egentligen kanske borde plocka hem vinsten, men ändå inte vill sälja då man gillar aktien och dess innehav, har en fin inköpskurs och i detta fall nu dessutom hög direktavkastning??

Mitt svar: Håll fast vid din långsiktiga strategi. När en aktie ser för dyr ut brukar jag sälja en liten del av mitt innehav, men behålla det mesta. Som en liten kompensation för den värderingsmässigt sett höga risken. Jag skulle däremot sällan eller aldrig lämna en långsiktig favorit.

 

 

10 reaktioner till “Sälja investmentbolag som Creades när det är premie?”

  1. Hej! Tror jag bra om. Bra bolag, fin utdelningstrend. Aktien känns likt många aktier dyr nu, men jag ser ingen annalkande nedgång heller.

   1. Känns som att många bolag är dyra just nu och det är svårt att hitta, i alla fall för mig som är ny på detta, lågt värderade bra bolag (som du skriver om i din bok). Har precis läst din bok, mycket bra och inspirerande läsning! Jg vill bygga upp en portfölj med stabila utdelningsaktier. Har väldigt lång spartid och undrar om jag helt ska avvakta med samtliga köp eller köpa in mig till hälften av vad jag tänkt? Kan ju dröja år innan bolagen du nämner i boken blir köpvärda. Mvh Emil

    1. Har du väldigt lång spartid ska du köpa in dig i de bolag du vill ha. Börstrenden är uppåt just nu, konjunkturen stärks, osv. Fullinvesterad i dyra aktier kanske du inte ska vara även om vinsterna för bolagen stiger rejält framöver. Köpa hälften av vad du tänkt? Varför inte? Vi vet aldrig när det kommer en rekyl, eller börskrasch, men timing är så svårt så att köpa en hel del och ha lite krigskassa kvar är nog en lagom mellanväg.

 1. Hej! Hur får man reda på vilka bolag som ingår i Lannebo vision? Är intresserad av den och såg att du har den som ppmfond. Hälsningar Hans

  1. Hej! De tio största innehaven finns i senaste månadsrapporten och om du letar upp fonden på ett fondtorg som Avanza eller Morningstar. Vill du se alla innehaven i en fond finns det hos Finansinspektionen någonstans på fi.se då alla vanliga fonder måste meddela alla innehav kvartalsvis.

 2. Kan Didner & Gerge småbolagsfond ersättas rakt av med tex Svolder? (som fokuserar innehavet på lite mindre bolag om jag förstått rätt?)

  Kan en sverige-indexfond ersättas av tex Industrivärden?

  Tack på förhand!

  1. I princip ja, men jag skulle hellre spara i en Didner&Gerge-fond än köpa investmentbolagsaktie med premium, dvs aktien handlas över sitt substansvärde.

 3. Marcus du är ju en utdelningsinvesterare, om du skulle månadsspara på ca 20 års sikt till pension i en utdelningsportfölj bestående av 8-10 aktier vilka skulle det bli då?

  1. Jag skulle spara i de utdelningsaktier jag redan äger. 🙂 Månadssparande skulle i så fall bli i de aktier som rekylerat i kurs eller har lite lägre värdering eller ljusare framtid än vanligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)