Sälja Peab och säljstrategier – läsarfrågor

Läsarfråga: Hur ser du på PEAB, har gått riktigt starkt senaste 12 månaderna. Jag har varit med på nästan hela den resan. Skall man ligga kvar eller ta hem vinsten och gå in i något annat. Jag är ingen trader, utan sparar för långsiktighet.

Svar: Peab är upp hiskeliga 49 procent bara i år. Så länge trenden är upp är det ingen brådska att sälja och det är ett helt okej bolag. Överväg ta hem delar av vinsten om kursen tar en paus och går sidledes som den gjorde under stora delar under 2016. Det skulle kunna vara en toppformation.

Läsarfråga: Många pratar nu om att börsen har stigit så länge nu att det snart ”måste” komma ett ras. Om vi struntar i frågan om hur stor risken för detta är och istället fokuserar på vad man ska göra OM det kraschar. Eller kanske redan innan det kraschar. Vad kommer du göra om börsen rasar? Jag tänker framförallt på dina befintliga innehav. Jag skulle vilja ha en bra strategi att stå i om det rasar. Jag har handlat utdelningsaktier sedan 2014 och det har ju mest ökat, men nu tänker jag att jag behöver antingen agera(sälja och hämta hem vinst) eller förbereda mig mentalt så att jag kan känna mig lugn när raset kommer. Har du några tips?

Svar: Börjar börsen vända ned långsiktigt säljer jag ett par av innehaven, eller åtminstone minskar i de dyraste. Jag behåller det mesta och återinvesterar utdelningar i allt billigare aktier.

Blir en enskild aktie riktigt dyr brukar jag sälja en liten del av innehavet. Ibland återinvesterar jag, annars ligger likviderna i depån.

När kraschen är ett faktum skulle jag överväga ta bolån och köpa aktier. För många räcker det nog att få nya utdelningar varje månad att återinvestera, men lite extra likvider när trenden vänder skadar inte heller. Sen är det inte helt lätt att se skillnad mellan kort nedgång och långsiktigt trendvändning.

Läsarfråga: Jag är 14 år och har börjat att spara i aktier. Nu är jag orolig för jag har hört mycket om att börsen kan krascha eller i alla fall att en rejäl rekyl kan komma efter att börsen har stigit så mycket. Jag äger redan Axfood och tänker öka i det bolag då jag vet att det är en ocyklisk bransch. Är det smart? Jag äger LeoVegas som jag köpte för runt 39 kr för ett tag sedan. Är det dags att ta hem vinsten tror du? Sedan undrar jag om fastighetsbolagens preferensaktier eller vanliga aktier kan vara bra att äga under en börsnedgång. Det behövs väl alltid bostäder och företagsfastigheter? Och i Hemfosas fall fastigheter för skolor och vård/omsorg… Hemfosa, Balder, Klövern, Akelius, K2A… Vilka tror du kan vara bra om ens fastighetsaktier är bra under en börsnedgång?

Svaret: Satsa på Axfood du. Stabilt bolag som överlever en kris. Börskrascher kommer ibland, vilket är otrevligt på ett sätt men bra för då kan vi köpa aktier billigt. Så länge du har en strategi för det lär det gå bra i långa loppet. Ha alltid en del placerat i annat ifall det börjar gå ned annars har du alltid aktieutdelningen som du kan återinvestera vid nedgångar. Då upplever du dem som mindre otrevliga.

Lyssna inte så mycket på olyckskorpar. Somliga placerare har hållit sig utanför börsen sidan finanskrisen och missat nio år av kursuppgång. På lång sikt (5-10 år) kommer aktierna i bra bolag att stiga.

Fastigheternas vanliga aktier hänger nog med ned en del i ett ras, men preferensaktierna lär falla mindre. Alla bra bolag överlever en lågkonjunktur. Det mesta tyder på fortsatt goda tider även för de flesta fastighetsbolag, Hemfosa lär klara sig bra.

Leo Vegas rusar, men bolaget går bra. Så länge trenden är upp är det inte bråttom att sälja, antar jag. Mycket beror också på vilken aktiestrategi du vill ha och vilken som passar dig.

6 reaktioner till “Sälja Peab och säljstrategier – läsarfrågor”

 1. Oj, mycket kommentarer om det där börsraset som tydligen ska komma, enligt förståsigpåarna. Även i min närhet hör jag den där oron ofta just nu. Så, antagligen finns mycket pengar redan på sidolinjen, med argumentet att det har gått upp så därför måste det gå ned. Njae, det dröjer tills folk minst anar det, tror jag. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  1. Även om börsen är dyr kan upptrenden hålla i sig länge till, konjunkturen känns trots allt stark. Vissa har oroat sig sedan finanskrisen och missat hela uppgången, fascinerande.

 2. Jag har en fråga som jag gärna skulle vilja svar på, har precis börjat med aktier och har läst allt jag kan om utdelningsstrategier och annat.

  Om jag skulle vilja placera en halv, en eller 1.5 milj så är min tanke att ha pengarna kvar så länge jag inte tror att bolaget kommer konka och tids nog leva på utdelningen…

  Men till min fråga.. vad är nackdelen med att ha flera olika bolag i samma bransch t.ec. både swedbank,nordea och både tele2 och telia eller liknande. Har sett här på din sida ibland att du rekommenderar ett bolag i varje branch (eller har jag missuppfattat?) jag tänkler annars att jag kan ha en portfölj med massvis med aktier kanske 30 stycken som rekommenderas i olika forum när det gäller utdelningsstrategi.

  Är det dumt att gå in med för mycket pengar på en och samma gång med min strategi (kan vänta 5år , 10 eller förevigt med att sälja..) det är utdelningen som är det intressanta och få upp den så mycket det går… tacksam för alla tips!

  1. Börja med att köpa aktier i olika branscher, sen kan du köpa fler i de branscher du tror mest på eller i de branscher där du lättast hittar köpvärda aktier. Köp en hel del direkt och fyll sen på i rekyler. Fokuserar du mot utdelningen mer än priset och är riktigt långsiktig behöver du inte oroa dig så mycket för timingen.

   1. Hur vet jag då när en aktie är köpvärd? Man hör så mycket king att aktiemarknaden är högvärderad hela tiden och många väntar nu på en nedgång innan köp. Jag vill dock inte vänta när jag nu fått upp ögonen… Men vill ju såklart göra körvärda köp så att säga.. =)

    1. Det har skrivits många böcker för att svara på den frågan, bland annat är två skrivna av mig. 🙂 Mycket sammanfattat: välskött bolag med aktie i stigande trend utan att värderingen är farligt hög. Hitta en strategi som passar dig och bolag du känner till och tror på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)