Skanska nya aktien

I min allt större samling aktier är Skanska nya innehavet. Jag köpte en post i veckan för de likvider jag hade kvar.

Skanska har enligt min statistik över aktieutdelningar höjt den ordinarie utdelningen i många år på raken.

Avkastningen på eget kapital har de senaste tio åren varit 15-20 procent, enligt Börsdata.

Aktien har rekylerat ned efter vinstvarningen och jag tror det bara är en tillfällig svacka för Skanska. De har historiskt då och då fått skriva ned vissa projekt, men alltid återhämtat sig.

Direktavkastningen har efter kursnedgången blivit 4,5 procent, vilket är kring de historiska medelnivåerna.

Aktien är inget fynd varken sett till direktavkastning eller P/E-talet på 15, utan rätt genomsnittligt. Det är med andra ord de riktigt långa trenderna som lockar mig och att värderingen inte är över det normala längre.

Skanska blir mitt första byggbolag bland stamaktierna i portföljen, vilket känns som en helt okej komplettering.

Den senaste tiden har jag bl.a. minskat något i Akelius Preferens, vars direktavkastning på 6,1 procent är den lägsta på ett bra tag. Investerade de slantarna i andra innehav.

12 reaktioner till “Skanska nya aktien”

        1. Jag tror inte USA:s myndigheter och politiker bryr sig bara för att Skanska inte lämnar anbud på muren och vd gör ett uttalande om varför. Teoretiskt möjligt är det, men jag tror inte det som sagt.

  1. Oavsett så har Skanska en stor verksamhet i usa, där de nu också har valutan emot sig. USA delen går inte lysande just nu, med betydande nedskrivningar (även i UK) och annat. Men, Skanska är ju ett bra bolag som jag gärna köper, men längre ned. Mvh

  2. Du skrev att du sålt av lite på Akelius preff för att direktavkastningen sjunkit! Har du nått ”krav” på vad avkastningen ska ligga på för en preff?

    Mvh Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)