Sparboxens bolag höjer utdelningarna med 15,7% under 2024

Aktierna i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag höjer utdelningarna per aktie med i genomsnitt 15,7 procent. Det framgår av boksluten, för de nio av tio bolag som lämnat utdelningsbesked. Störst höjningar kom från Bahnhof följt av AAK.

För att vara i en lågkonjunktur är det riktigt bra siffror och bokslut från sparboxens tio bolag. Det sänder även positiva signaler om framtiden.

Aktierna i sparboxen Utdelningsfavoriter by Hernhag höjer utdelningarna per aktie med i genomsnitt 15,7 procent under 2024.

AAK höjer utdelningen rejält. Närmare bestämt med 34 procent till 3,70 kr per aktie. Vinsten fortsätter att rusa uppåt för fettillverkaren tack vare starkare marginaler. Anledningarna uppger bolaget till interna optimeringsprojekt och delvis via en bättre portfölj- och prishantering. Dessutom fortsatt högre försäljning av speciallösningar.

Axfood höjer utdelningen med 4 procent till 8,50 kr per aktie. Fjärde kvartalet fortsatte bolaget att växa måttligt och höjde även vinsten. Marknadsandelarna är också stigande.

Bahnhof överraskade mig rejält genom att höja den ordinarie utdelningen med 60 procent till 2 kr per aktie. Det betyder att bredbandsbolaget delar ut hela sin vinst för 2023. Bolaget fortsätter att växa med god lönsamhet, så det bådar gott.

BTS höjer utdelningen med 5,6% till 5,70 kr per aktie. Lönsamheten förbättrades rejält under fjärde kvartalet. Bolagets effektivitetsarbete verkar bita bra.

Ework höjer utdelningen med 8 procent till 7 kr per aktie. IT-konsultmäklaren hade ett svagt fjärde kvartal, men ser bättring för rörelsevinsten för 2024.

Hexagon höjer utdelningen med 8 procent, från 0,12 till 0,13 euro per aktie. Inget riktigt starkt fjärde kvartal, även om man växte i alla fall lite försäljningsmässigt.

Investor höjde utdelningen med klart godkända 9,1 procent. Det blir därmed 4,80 kr per aktie från investmentbolaget under 2024.

Lagercrantz meddelade inget om sin aktieutdelning, för industribolaget har brutet räkenskapsår. Däremot kan vi konstatera att intäkterna sjönk 2 procent organiskt, det vill säga justerat för förvärv och valutakurser. Nettovinsten ökade å andra sidan med 13 procent.

Latour höjer utdelningen med 11 procent till 4,10 kr per aktie. Investmentbolagets industrirörelses orderingång pekade under fjärde kvartalet fortfarande uppåt.

Wihlborgs höjer utdelningen med minimala 5 öre till 3,15 kr per aktie. Anledningen är att finanserna tillåter det, trots att förvaltningsresultat minskade med 16 procent under fjärde kvartalet. Räntekostnaderna steg mer än vad driftnettot gjorde. Även på helåret 2023 backade resultatet. Särskilt mycket tuffare år lär det inte bli framöver och jag är glad att fastighetsbolaget vårdar sin utdelningstrend. Nu är man uppe i 18 år av höjningar i följd!

——
Utdelningarna ovan är de för räkenskapsåret 2023, vilket betalas ut under 2024. Undantaget är Lagercrantz, som inte lämnar utdelningsbesked så här års då man har brutet räkenskapsår. Vill du spara i aktierna i sparboxen gör du det via Aktieinvest här.

6 reaktioner till “Sparboxens bolag höjer utdelningarna med 15,7% under 2024”

 1. Hej Marcus,
  Har haft Tele2 och Fortum i portföljen i snart 10års tid. Har flera gånger hamnat i tanken att dom kanske borde avyttras när jag ser kursutvecklingen, men alltid låtit dom stanna kvar när jag sett den totala utdelningen över tid. Dom har legat där och gjort vad dom ska, jag har inga behov att sälja och det är många år sedan jag senast köpte.
  Är dock nyfiken på din åsikt kring dessa två framöver.
  Nuvarande värdering är sämsta på många år. Är det någonting jag missat kring dessa bolag? Finns nya risker som inte behövts tas med i kalkylen tidigare? Upplys mig gärna.

  Trevlig afton.
  //Fredrik

  1. Hej!
   Jag tror fortsatt att det bara är låg utdelningstillväxt som gör att värderingen är så pass låg. Två kassakor med hög utdelning, där vi får se hur Tele2:s nya storägare ställer sig till utdelningsnivån. Utdelningsandelen är 127 procent av vinsten och 98 procent räknat på fritt kassaflöde.

 2. Hej, tack för bra läsning. Funderar på sälja Astra + Telia känns som att aktierna inte har mer att ge eller iaf väldigt lite, håller du med mig om det?

 3. Hej Marcus,

  Tack för intressant blogg.

  Skulle du kunna gräva lite kring vad som händer med Heimstadens Preferensaktie nu när utdelningen ställdes in? Börjar det inte läggas på ”straffränta” tills den återupptas. Eller hur funkar det egentligen med preffar?

  Tack!

  1. Hej!
   Alla preffar har en sådan ränta. Det är med det sagt ändå väldigt sällsynt i branschen som det blivit utbetalning av räntan på utebliven utdelning sedan den ställts in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)