Stoppa könsstympningar och onödig fysisk post

Könsstympning i Kenya #varjeflicka

Jag tycker vi ska spara in på och minimera allt från mänskligt lidande till onödiga i-landsproblem.

Jag skänker ibland en slant till Läkarmissionens projekt #varjeflicka som arbetar med att stoppa könsstympning av flickor i Kenya. Det är en galen värld, men den kan bli mindre galen. Ett personligt mål jag är att rädda ett visst antal klitorisar då och då. Hur mycket jag skänker varierar från gång till gång och de 200 kr du ser i skärmdumpen ovan är rubriken på sajten och inget annat.

Regelbundet ger jag pengar till sju andra välgörenhetsorganisationer via autogiro. Det sparar en hel del tid att betala automatiskt, men något som bara varit till besvär är all fysisk post man straffas med när man börjar skänka. Jag hinner tyvärr inte läsa alla tidningar som kommer från välgörenhetsorganisationerna och ofta kommer det fysiska postavier för att skänka ännu mer pengar. Jag skaffade autogiro för att slippa fysiskt trassel och spara tid och energi.

Jag har därför mejlat alla och sagt upp all fysisk post från de där jag har autogiro. Alla svarade i princip direkt, inom 30 minuter. Så nu ska jag slippa en stor del av den fysiska post jag fortfarande har. Passar bra utifrån mina planer på resor och annat.

Dessutom är det miljövänligt att inte låta papper tillverkas till avier, kuvert och tidningar, bara för att posta allt till mig när jag ändå bara kastar det i pappersåtervinning (och fönsterkuvert i soporna). Helt meningslöst.

Lidandet när det gäller könsstympning av flickor och även pojkar ska vi bespara de stackars barnen. Men också i-landsproblem som oönskade pappersförsändelser.

Framöver ska jag återkomma till hur jag ska minimera min fysisk post ytterligare. Kom gärna med kommentarer hur du gjort på den fronten!

15 reaktioner till “Stoppa könsstympningar och onödig fysisk post”

 1. Jag kan ju bara hålla med dig om denna sak. Tyvärr pratar du om ett problem som säkerligen accelererar kraftfullt även i Sverige. Hur vet du förresten att pengarna faktiskt kommer till avsedd nytta och hur mycket som istället bara går rakt i fickorna på de som vill utnyttja ädla syften?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  1. GiveWell handplockar de bästa organisationerna de hittar, och rekommenderar sedan dessa gratis på sin hemsida http://www.GiveWell.org.

   Skatteverket har en lista som innehåller välgörenhetsorganisationer som kan ge rätt till skattereduktion (max. 1 500 kr). Skatteverkets lista tillsammans med Svensk insamlingskontroll kan fungera som en utgångspunkt i valet av välgörenhetsorganisation. Vill man särskilt ge till välgörenhet som går till människor i Sverige så kan man skänka pengar till organisationer som Äldrekontakt, Psykiatrifonden eller Föräldraföreningen Mot Narkotika. Alla tre organisationerna finns med på Skatteverkets lista.

 2. ”Dessutom är det miljövänligt att inte låta papper tillverkas till avier, kuvert och tidningar, bara för att posta allt till mig när jag ändå bara kastar det i pappersåtervinning (och fönsterkuvert i soporna).”

  Kuvert ska inte slängas i pappersåtervinningen. Limmet på kuverten löses inte upp i återvinningensprocessen. Kuvert ska slängas i soppåsen så att det kan energiåtervinnas. Jag ska tjalla till Greta att du sopsorterar kuvert fel.

 3. Hej Marcus.

  Stort tack för att du stöttar och berättar om det!

  Jag har personligen besökt projektet två gånger och det är helt otroligt att träffa alla flickor som samlats på de trygga lägren under tiden könsstympningen pågår. Deras berättelser borde alla som stöttar kampen få höra.

  Varma hälsningar

  Hanna, insamlingsansvarig på Läkarmissionen

  1. Man borde ju rimligen få välja alternativet ”jag vill inte ha fysisk post” i deras mailutskick och annat.
   Det borde lite i organisationernas intresse att inte behöva hantera snigelpost.

 4. Ja det där är en styggelse som till varje pris måste stoppas. Man blir därför lite extra ledsen i ögat när man läser om att det förekommer även i Sverige. Myndigheterna står som vanligt helt handfallna inför nya exotiska företeelse, istället för att sätta hårt mot hårt direkt. Man ska klia sig i huvudet, bläddra i sina lagtexter och komma fram till att nja här kan vi nog inte göra så mycket utan lagändringar bla bla bla. Ett svek mot de barn på svensk mark som drabbas av dessa barbariska ingrepp. Vi får hoppas att dessa organisationer du skänker pengar till gör ett bra jobb i alla fall.

  Ja gällande onödiga utskick har jag flera gånger skrivit om Nordea. Jag lyckades efter mycket om och men att öppna en KF hos dem. Vad jag inte hade räknat med var att nästföljande månad kom 3 olika kuvert med köpnotor, kontobesked osv osv. Direkt gick jag in på nordea.se och till min profil, för där måste det väl finnas några kryssrutor där jag kan välja vilka utskick jag vill ha och i vilken form de ska komma? Banken har ju en meddelandefunktion på webbsidan, så det hade ju varit tacksamt att skicka dem digitalt den vägen, eller inte alls. ICKE! Det fanns inte ett spår av personliga inställningar gällande utskick. Fick ringa till Nordea, och personen i fråga fick kämpa tappert med att få bort utskicken. Efter ca 10 minuter var det löst. Tyvärr lyckades han inte helt, jag får fortfarande ett kontobesked för ett av kontona, men nu är det i alla fall bara ett kuvert jag behöver slänga. Stackars Nordea som har lagt så mycket pengar på sina IT-system, kanske dags att fråga ”vad f-n fick vi för pengarna”…

  http://snalgrisen.blogspot.com/

 5. Ett alternativ till att beakta.
  Viktigt arbete, obegripligt att det förekommer.
  Jag har noterat att det blir en väldig massa extra inkommande post vid gåvor, vilket man ju inte vill att pengarna skall gå till förutom miljöpåverkan. Bra tips att ta kontakt angående detta!
  Man blir lite anti, bättre att agera. Tack för det.

 6. Bra Marcus! Jag stödjer SOS Barnbyar och ActionAid – både privat och genom mitt företag. Inga jättesummor men bättre än inget. Själv försöker jag alltid ta reda på hur stor del av de insamlade pengarna som brinner upp i resp organisations admin. O det kan variera. Men att inte ge för att man inte vet säkert om pengarna kommer fram är för mig inget giltigt skäl. Det finns bra organisationer att ge till. God Jul! C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)