Byter Weyerhaeuser mot Stora Enso R

Stora Enso

Senaste aktieaffären jag gjort är att jag bytt amerikanska Weyerhaeuser mot nordiska Stora Enso R.

Weyerhaeuser fortsätter att ha ont om kassaflöde för att täcka utdelningar och investeringar. Samtidigt har Stora Enso köpt på sig en rejäl omgång skog plus att man till skillnad från SCA har kvar sin kartongverksamhet så bolaget gynnas av långsam men långsiktigt ökande efterfrågan på paket/förpackningar på grund av e-handel.

Stora Enso har dessutom bra direktavkastning på ca 4%. Det är lite sämre än Weyerhaeuser, men då utdelningsandelen är mycket bättre ser jag mycket större chanser till ökad utdelning framöver.

Jag sänker samtidigt andelen dollarnoterade tillgångar en bit. Stora Enso är noterad i Stockholm och Helsingfors och med stora tillgångar i Sverige är det klart lägre valutarisk nu när dollarn är historiskt sett stark.

Även om jag tjänade lite på Weyerhaeuser har nog Stora Enso gått upp lite under tiden också. Hoppas jag gillar Stora Enso bättre så det blir ett riktigt långsiktigt innehav och inget litet snabbt inhopp. R-aktien ligger en bra bit under kursrekordet så det känns som ett bra läge att gå in efter nedgången när det nu börjar trenda uppåt igen. Miljötrenden med biobränslen och annat lär också gynna de stora skogsbolagen.

Den svenska delen av Stora Enso, alltså ”Stora”, kommer från Falun där jag är uppvuxen. När jag var ung hette bolaget Stora Kopparberg och en gång i tiden var det koppargruvan i Falun som var hela verksamheten. Trevligt att ha investerat i mina rötter i de djupa tallskogarna i Dalarna.

Monstertall i Falun.
Fetaste tallen på Jungfruberget i Falun. Nästan en meter i diameter. Foto: Aktieskägget Hernhag.

16 reaktioner till “Byter Weyerhaeuser mot Stora Enso R”

 1. Ser att Stora Enso även finns på den på den finländska börsen med tickern STERV och som handlas i euro, dock med mindre antal aktier som finns utgivna på Stockholmsbörsen.

  I fall som dessa, vad är klokast?
  Är det att försöka differentiera sig så mycket som möjligt från den svenska kronan (om man nu tror på fortsatt fallande kronkurs)?

  1. I Storas fall med så stor verksamhet i både Sverige och Finland och notering i båda länderna ger det ingen meningsfull valutaspridning att välja ena landet före det andra. Annars om du tror på fallande svensk kronkurs bör du placera kapital på utländska börser.

   1. Det kan väll inte spela någon roll om man köper på den ena eller andra börsen eftersom kurserna kommer följa varandra eller tänker jag fel? Om t.ex euron skulle tappa i värde så kommer aktiekursen på den finska att stå emot fallet på valutan eftersom en stor del av intjäningen är i SEK.
    Det jag vill få sagt är att rimligtvis bör det aldrig bli någon märkvärd spread mellan aktiekurserna då det är ett och samma bolag. Tänker jag rätt?

 2. Hur många bolag har du i din portfölj? Är inlägget med din portfölj uppdaterad? Isåfall äger du fortfarande G5och MTG, vad tycker du om de aktierna? Är du långsiktig i dem?

     1. Då har vi likande tankar. Visserligen är mobilspel populärt och växer men tror inte att inkomst av ”in game köp” räcker för att skapa goda vinstmarginaler. Ganska konkurrensutsatt område också. Däremot tror jag e-sporten kommer öka mer och mer.

 3. Kan sko bli en del av megatrend framöver, eller kanske redan idag? Tänker då främst emballage då alla hatar plast (ungefär).

  En annan fråga om Boston Pizza, vad tror du om framtiden där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)