Tack pappa och mamma!

Tack pappa och mamma för att ni gav mig en Amiga-dator i början av tonåren och senare en väldigt bra och dyr PC i studentexamenspresent. Vill minnas det var främst pappa som drev igenom PC-gåvan.

Det gjorde mig datorvan och det har jag tjänat pengar på sen dess. Samt sparat mycket energi och huvudbry. Förvisso spelade jag mest till en början, men att jävlas med disketter och hårddisken till Amigan lärde mig principer jag har nytta av än. Kataloger och hårddiskpartitioner, backuper och filnamn, operativsystem och program som bara funkar på vissa av dem.

Den här sommaren har inneburit en del nya program och system för mig så jag vill tacka för att jag fick hjälp bli datorvan en gång i tiden. Utan PC:n och internet i pojkrummet hade jag aldrig kommit igång med webbsidor och tjäna pengar på webben så bra som det till slut blev. Nu när jag börjar med program till min nuvarande PC eller för den delen appar på min iPhone bygger jag bara på min gamla datorvana känns det som.

Jag har också gjort en del aktieaffärer tack vare att jag spelade datorspel som ung. Digital Illusions (DICE) blev en bra affär och den aktien och andra inom IT lärde mig en del bra saker om börsen när det begav sig runt millennieskiftet.

Hur jag skulle ha kunnat bli ekonomiskt fri utan datorvana vet jag inte. Att det var lätt att lära sig Excel och smarta Wordfunktioner har hjälpt mig i mitt yrke och när det gäller min ekonomi och mitt sparandet.

Ska vi bli fria tråkiga manuella arbeten och spara tid och bli effektiva måste vi låta datorer och molntjänster etc arbeta åt oss.

8 reaktioner till “Tack pappa och mamma!”

 1. Fint retroinlägg. Aktiestinsen blev mångmiljonär genom att läsa pappertidningar på rasterna på tågresan, så vill man så kan man. Själv ska jag också tacka mina föräldrar för min C128 och Amiga500 som ledde mig in på programmering vilket blev mitt yrke sedan.

 2. Första datorn köpte jag först januari 2000, sedan dess har sju laptops inköpts. Minns min tid på Handelsbanken när en ABC 80 inköptes tidigt 80-tal. Jag gick en datorkurs och lärde mig att programmera i DOS så smått. Tiden gick och i mitten av 90-talet gick jag en excel kvällskurs. Jag hade aldrig kunnat bli så framgångsrik avkastningsmässigt utan dator och excel. Informationsmängden och uppdateringarna hade inte fungerat logistikmässigt utan datorkraft. Född i rätt tid där datorkraften kom i ”sista stund”. Tack alla innovatörer bakom datorernas värld.

 3. Köpte min första dator 1999 via min arbetsgivare, någon form av personalköp där en viss summa drogs från lönen varje månad. Minns att den var fruktansvärt dyr jmf med dagens priser. Internetuppkoppling via telefonmodem och alla program fick man installera själv. Mycket pust och stön blev det. Kuriosa är att jag köpte mina första FPC aktier samma år. Varför?,kanske någon undrar. Jo, jag läste en artikel kring vapen och att FPC hade en tanke att man skulle behöva använda sitt fingeravtryck för att kunna använda sitt vapen. Det tyckte jag verkade bra. Någon koll på fundamental analys eller liknande hade jag inte.

  Ha fortsatt trevlig sommar Marcus och Arne!

 4. Fint skrivet Marcus. Jag själv håller mig fortfarande till papper och penna både på jobbet (akademiskt) så länge det är möjligt och när det gäller mina aktielistor – min konservatism ger många gliringar, och viss munterhet, på jobbet men det skiter jag i. Det går lättare att tänka genom överföringen från pennan på vägen till färdig skrift på papperet jämfört med datorn tycker jag. Trevlig sommar.

  1. När det gäller läsning håller jag med dig, tryckta papper och böcker ger ett annat lugn. Snabba anteckningar gör jag också gärna på papper, men resten digitalt.
   Trevlig sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)