Trea i Twitterprofilklassen i Investerar-SM

Min ”mellanmjölksatsning” på framgångsrika programvarubolaget Fortnox lönade sig. Jag blev trea av 15 deltagare i kändisklassen i Investerar-SM, som NGM-börsen arrangerar. Grattis till @sparaklokt som vann överlägset!

De duktiga traders som chansade bort hela sitt kapital i tävlingen tog mycket större risker än mig. Det krävs för att kunna vinna hela tävlingen, men oftast gör man inte det utan förlorar det mesta eller allt kapital. Det är spelets regler så att säga. Ungefär som i verkligheten när vi investerar riktiga pengar och inte som här fiktiva stålar.

Själv tog jag en högre risk än vad jag skulle ha gjort ”i verkligheten” då jag satsade allt på Fortnox, men är det någon gång jag ska lägga alla ägg i samma korg är det i en trevlig liten tävling. Det lönade sig den här gången i form av en tredjeplats jag får vara nöjd med.

14 reaktioner till “Trea i Twitterprofilklassen i Investerar-SM”

 1. Hej Markus
  Grattis:-)
  Synpunkter på Carnegies nya High Yield fund?
  Minsta insättning i Carnegie High Yield Select är 250 000 kronor. Avgiften ligger på 0,85 procent + rörligt arvode på 20 procent för all avkastning över Stibor 90 dagar + 2 procentenheter (Stiborgolv=0). Passar den i Isk och vad innebär stibor 90 dagar plus 2?

  Bästa
  Tompa

  1. Hej!
   Stibor90 är räntan som banker tar av varandra för 90 dagars lån. Den räntan är lite dyrare än Riksbankens REPO-ränta. Carnegie High Yield verkar vara en bra räntefond, men väldigt dyr.

  1. Det är ingen fond jag kommer att titta närmare på. Jag har preffar istället för räntebärande. Räntefonder i ISK är tveksamt.

 2. Grattis Marcus! Vad händer med Oscar Properties Holding PrefB? Nere i 503 kr idag vilket känns som en superbra investering med tanke på 7% direktavkastning och garanti att inte kursen sjunker under 500kr med tanke på villkoren. Nåt jag missat?

  1. Tack!
   Avmattningen inom bostadssektorn får bostadsutvecklarnas stamaktier att rasa. Preferensaktierna klarar sig bättre, men faller lite grann. I värsta fall får Oscar P nyemittera för att klara krisen, men preffarnas utdelning borde de klara. Korta perioder kan kursen gå under 500 kr i Pref B, särskilt om marknaden tvekar om bolaget har finanser att gå med på inlösen. För att kunna få igenom en frivillig inlösen måste bolaget anse sig ha råd med det. Så 500 kr är inget garanterat golv, men ett i nuläget sannolikt.

 3. Grattis till bra placering i alla fall! Jag är inte så insatt i denna tävling, men känns som det skulle vara roligare om det fanns några regler som gjorde att inte de som satsade ”fullt ös medvetslös” ofta vann tack vare tur, som det verkar kunna vara.
  Kanske att man var tvungen att ha ett visst antal aktier på mer stabila listor, inte bara jaga raketer.

  Får jag passa på att fråga vad du tycker om det som skrevs idag angående preffar på Placera.nu: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/10/18/en-oversikt-av-preferensaktier.html

  Om detta att man borde kolla utdelningen jämfört med bolagets eventuella obligations avkastning.

  Till exempel stycket om Alm preff:
  ””””I Alm Equity är direktavkastningen på 7,7 procent alldeles för låg i förhållande till bolagets senaste obligation som emitterades till Stibor 3m +7,5 procent. Som preffägare ska man definitivt ges en större premie kontra obligationsägarna, så tror man på Alm Equity så ska man istället köpa obligationen som är noterad eller stamaktien för den delen, men sälja preffen. ””””.

  Själv funderade jag idag på att köpa Alm preff med 8% avkastning för en liten del av portföljen och äga mycket länge, men blev osäker om det är bättre att äga t ex ”Carnegie Corporate Bond A” istället med tanke på framtida räntehöjningar mm.

  Det skulle vara intressant att höra din syn på detta som ofta skriver om preffar.

   1. Ok intressant att höra. Det skulle också vara intressant att höra dina tankar lite utförligare angående detta med eventuell obligations ränta kontra preffars utdelning, och på vilket sätt du ser obl.räntan som misstänksamt dyr och vad det kan innebära (om du tycker det finns något mer att säga angående detta).
    Kanske något för en framtida artikel i Placeringsguiden eller liknande? 🙂 Ha en trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)