Utrensning av aktier väntar i Xact Högutdelande

Analys Xact Högutdelande april 2020
Fonden Xact Högutdelande jämfört med olika alternativ. Källa: Avanza.

Den börshandlade indexfonden Xact Högutdelande stod sig länge väl mot börsindexen och mot Investor, men har tappat sedan i höstas. Nu blir det en hel del förändringar i fondens framöver. Uppskattningsvis 15-20 av totalt 45 innehav kan i värsta fall dra in utdelningen och borde då lämna fonden när indexets sammansättning justeras varje halvår. Redan klart är det att till exempel H&M och Kinnevik slopar utdelningen för räkenskapsåret 2019 och storbankernas utdelning hänger i luften liksom flera industribolags.

Därmed kommer Xact Högutdelandes fondinnehav att se annorlunda ut i höst. Eller senast nästa år, beroende på när beskeden kommer från bankerna och hur Xacts förvaltare agerar. Det är en sak att följa en indexfonds reglemente när alla bolagsstämmor kommer om våren. Nu är det mer oklart när ett fondinnehav som Nordea skjuter upp beslut och ger styrelsen bemyndigade att dela ut efter 1 oktober 2020 om ECB inte avråder då. När lämnar Nordea fonden om det inte blir någon utdelning och beskedet om det kommer först i vinter?

Fondens fokus är inte bara mot högutdelande nordiska aktier utan låg volatilitet är ett annat kriterium. Låga kurssvängningar jämfört med andelskursens medelvärde mätt som volatilitet behöver inte vara samma sak som lågt betavärde, alltså svängningarna jämfört med börsindex.

Det är som alltid svårt att analysera fonder och börsindex då de ständigt förändras i sin sammansättning. Jag ger Xact Högutdelande mer tid i min portfölj i alla fall. Även om fonden inte alltid slår börsindexen ger den mig riskspridning. Jag gillar fortsatt flera av innehaven i fonden, kanske främst investmentbolagen.

Analys – Xact Högutdelande Utdelning 2020

Fondens utdelning 2020 blir 5,20 kr per andel, vilket innebär en direktavkastning på 4,6 procent. Utdelningen är lägre än fjolårets 5,60 kr per andel, men ändå högre än förväntat då många av innehaven inte ens delar ut. Om det blir sämsta tänkbara utfall på utdelningsfronten så alla från Assa Abloy och Essity till bankerna och Skanska inte delar ut något blir utdelningen från Xact Högutdelande större än den utdelning fonden får från sina innehav. Då får fonden enkelt uttryckt nettosälja aktier för att finansiera utdelningen.

Grunden för utdelning är avkastningen på fondens medel”, står det i fondbestämmelserna så det är inget formellt problem i alla fall. Men jag gillar bättre om det bara var utdelningarna från bolagen som slussades vidare till oss andelsägare. Återföring av kapital borde urholka NAV-kursen mer än om bolagens underliggande intjäning räcker till.

Xact Högutdelande är mitt största fondinnehav och fonden är näst störst av mina börsnoterade placeringar. Jag ökar inte i fonden i nuläget, utan avvaktar och ser hur utvecklingen blir.

22 reaktioner till “Utrensning av aktier väntar i Xact Högutdelande”

 1. Hej Marcus,
  Hur kommer det sig att man behöver svara på ett antal frågor just när man ska köpa Xact högutdelande? Svarar man fel på någon av de 7-8 frågorna så nekas man köp. Man får ju inga frågor vid köp av andra fonder eller aktier, trots att alla köp på börsen innebär en risk, så varför just vid köp av etf?

  1. Hej!
   Allt som inte är vanliga aktier och fonder kräver en del tester som jag förstått det. Vanliga fonder är inte börshandlade vilket jag tycker är sämre, men då vissa ETF:er har hävstång på x2 eller x3 så finns det en de farligare upplägg och ett test kanske inte är helt orimligt. Jag har aldrig satt mig in i byråkratin som införts för att skydda oss konsumenter.

 2. Ja denna måste vara riktigt svår att ta beslut om.

  Men jag är inte riktigt med på konsekvenserna. OM dom rensar ut bolag nu, som sen i höst/vinter är med igen utdelningsmässigt och då till nästa halvår få komma in. Blir inte det väldigt konstigt?
  Allt är ju konstigt nu så matchar, men jag förstår inte riktigt vad det innebär känner jag. Eller är det därför du väntar, för att det är rörigt?

  1. Jag avvaktar för jag vet inte vilka bolag som blir kvar. Svaret från Xact när jag mejlat och frågat var:
   ”Bolaget måste ha delat ut någon gång sedan indexet skapades. Dessutom tas inte bara hänsyn till årets utan även fjolårets utdelning.
   Anledningen är att vi vill ha stabila utdelare.”

   Inget detaljerat svar direkt kring t.ex. Nordeas uppskjutna utdelning. Men det kan bli så att det räcker med utdelning ifjol och någon gång 2020, annars lämnar aktierna vid årsskiftet 2020/2021.

 3. Hej Marcus,

  Har du fortfarande samma åsikt om Xact Högutdelare eller har det blivit några förändringar sedan du skrev detta den 25/4?

  /Erik

 4. Försöker hitta info om det hänt något med XACT Högutdelande idag, minus trots börsen på plus och enormt säljtryck. vet du?

 5. Hej Marcus!
  Xact norden högutdelande brukar jag jämföra med OMX Stockholm All-Share Cap Gi. Vad är orsaken tror du att att fonden inte riktigt hänger med indexet sedan kurs nedgången i år? Fonden tappar även mot OMX Nordic 40 som kanske är mer korrekt index att jämföras med.

  1. Hej!
   Jag har ingen bättre gissning än att OMX Nordic 40 är annorlunda viktat, men det borde inte skilja så här mycket. Att fonden ger utdelning förklarar inte en så mycket sämre kursutveckling som det är mot exempelvis OMX Nordic 40. Får fundera vidare på detta.

 6. Hej!
  Skickade frågan till Handelsbanken idag varför xact norden högutdelande inte riktigt hänger med de två index som jag skrev om. Förklaringen som jag fick, lyder:

  Det stämmer att fonden inte har återhämtat sig som svenska eller nordiska marknadsindex har gjort. I år har Dividend och Value varit sämsta faktoravkastningar medan Growth (snabbväxande bolag som inte
  lämnar utdelning) har gått bäst.
  Vi ser nu att många bolag börjar dela ut och förhoppningsvis kommer detta att speglas i avkastning framöver.

  Vill tillägga att det är inte korrekt att jämföra sig med index alla gånger men det är ett måttstock på ett ungefär hur portföljen går mellan tummen och pekfingret.

  1. Tack för info! Ja, det är verkligen en sådan trend på börsen där tillväxt går mycket bättre. Jag ser iofs inte spontant att OMX Nordic 40 har så mycket mer i tillväxt än Xact Högutdelande.

    1. Hej!
     Kanske börjar värdeaktier att gå bättre, tillväxtaktier har varit väldigt populära länge nu. Just i år har fonden inte alls hängt med, men det kan inte vara i evigheter.

 7. Hej Marcus

  Anser du fortfarande att xact Norden är ett bra alternativ kontra andra fonder ang utdelning i cash?

  Dock hittar jag inget om förvaltnings kostnad. Du nämner 0,33 %. Stämmer det?

  Är det något annat man ska tänka på innan man ger sig in i detta kontra traditonella fonder eller aktier ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)