Värdeaktier på börsen

Det går att hitta värdeaktier på börsen om man letar lite. Här kommer några tips att hålla koll på eller avstå ifrån.

Jag skrev tidigare i september om värdeaktier i både den ena och den andra aktiechatten hos Privata Affärer. Dessutom nämnde jag några av dem och ett par till i aktiechattsidan som vi har även i veckans nya nummer av tidningen Privata Affärer.

Två av dessa är de obligationsliknande aktierna Telia och HiQ. De ger dig högre direktavkastning och totalavkastning jämfört med en räntefond, men risken är förstås också högre. I en intervju med DI (bakom betalvägg) nyligen tog jag upp detta.

Det går att hitta värdeaktier på börsen om man letar lite. Här kommer några tips att hålla koll på eller avstå ifrån.

Värdeaktier är per definition aktier där du får mycket värde för pengarna. Traditionellt betyder det låg värdering, men som jag utvecklar i boken Den enkla vägen hitta världens bästa aktier kan man se annorlunda på saken. Traditionellt är det så att värdeaktier är lågt värderade aktier och det i bra bolag, inget skräp som är värderat som skräp gillar vi. Det gäller också att ha gjort en bra analys.

Kolla även så läget inte förändras från att jag skriver det här och att du börjar titta på aktierna. Gör alltid din egen analys och fatta egna beslut som du tar ansvar för.

Se även upp för före detta värdeaktier på börsen, som Axfood och ICA. Under 2010-2013 handlades t.ex. Axfood till 13-15 gånger årsvinsten. Numera är det ca 27 gånger som gäller. Nog för att deras och ICA:s verksamheter är stabila, men värdeaktier är det knappast längre.

5 reaktioner till “Värdeaktier på börsen”

  1. I sista stycket kan jag bara instämma. Det är verkligen ett gott tecken på att börsen är långt ifrån rationell emellanåt, när aktier med väldigt låg tillväxt värderas upp så pass kraftigt enbart för utdelningens skull och eventuell stabilitet i kassaflöden.
    Mvh investera-pengar.blogspot.se

  2. Tack för intressant information. Har du någon tanke kring varför HiQ har ”fastnat” i värde, och presterat ganska så uselt som värdeaktie under de senaste åren. När jag först köpte denna aktie för ett antal år sen var den ansedd som ”best of breed” bland IT-konsulter. Suveränt ledarskap, högsta vinstmarginalen och det IT-konsultbolag som stod stadigast under finanskrisen 2008-2009. Numera pekar kursen stadigt sidledes eller nedåt. Varför har marknaden behandlat denna aktie så kallsinnigt? Är förhoppningarna för högst ställda? Så vitt jag kan läsa mig till har inget fundamentalt ändrats inom bolaget som sådant kring struktur, ledarskap, affärsområden. Vinst har väl pressats lite, men i övrigt mår bolaget bra. Det jag har hittat är att man har mer eller mindre slutat växa organiskt. Vad är dina tankar?

    1. Jag vet inte mer än att det är hård konkurrens om de bästa IT-konsulterna och att lönerna då lätt drar iväg. Men många andra konsultfirmor på börsen växer, så varför HiQ inte gör det vet jag inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)