Därför svarar jag inte på din fråga på aktiechatten

Aktiechatten med Hernhag

I en vanlig aktiechatt om fredagarna hos Privata Affärer svarar jag på 20-25 frågor. Jag tror genomsnittet är 23 frågor på chatt, vilket motsvarar drygt 2 minuter per svar.

Jag svarar på det jag hinner och kan på en timme och det är alltid ett gäng frågor som jag inte kan svaret på. Det kan handla om allt från för mig okända bolag till frågor om vissa fonder eller händelser i ekonomivärlden som jag inte kan tillräckligt mycket om.

Dessutom är tiden mycket knapp då det kommer många frågor. Till exempel fredag den 13 september 2019 inför börsnoteringen av EQT räknade jag till 96 obesvarade frågor när aktiechatten stängde kl 11. Moderatorn skickar dessutom inte över alla frågor till mig, utan gallrar först.

När jag ändå skriver om aktiechatten vill jag nämna att det aldrig är jag som sätter rubriken när chatten läggs ut som en artikel på sajten. Det är den person som är redaktör för dagen på PA:s webb som sköter det. Om någon undrade.

11 reaktioner till “Därför svarar jag inte på din fråga på aktiechatten”

 1. Hej!

  Som utdelningsinvesterare och även vän av investmentbolag, hur ska jag göra med Kinnevik nu efter att de ger sig på ordinarie utdelningen? Jag känner spontant sälj.

  1. Hej!
   Det blir en lite annan typ av aktie med mer tillväxt och främst enstaka bonusutdelningar. Frågan är om den passar in i din portfölj då, det beror ju lite på om du har en renodlad utdelningsportfölj eller om du ger plats för en tillväxthylla där utdelning inte är något krav alls.

 2. Hej! Hur ser du på swedish match, låg direktavkastning om det inte blir en bonusutdelning?
  Har dom i utdelningsportfölj men dock liten del, funderar på att köpa mer för att öka i icke konjunktur känsliga bolag.

  1. Hej!
   Swedish Match har aldrig sänkt utdelningen och det är det och de trogna kunderna som inte slutar snusa bara för det blir lågkonjunktur som gör att direktavkastningen är låg. En sorts trygghetspremie som man får betala. Troligen ändå värt det. Ofta men inte alltid är utdelningen osäkrare eller höjningarna mindre i de aktier där direktavkastningen är högre säg 5-7%.

 3. Hej Marcus,
  Tack för en bra blogg och aktiechatt.
  Vad tror du om Lundin Petroleum i en långsiktig utdelningsportfölj? Funderar även på Skistar?

 4. Jag vet att det verkligen är Out of Topic, men läste precis din artikel om olja i portföljen. Då nämnde du certifikatet ”Olja S”.

  En fråga:
  Hur fungerar det med slutdatum på certifikat? På Olja S står det 2021-03-10. Blir det tvångsinlösen det datumet? Så om värdet gått ner så tvingas man sälja till ett lägre pris?

  Det är ju bara 1,5 år? Hur ska man kunna spara i råvaror som olja och guld långsiktigt genom certifikat, om man står inför risken att tvångslösas om bara 1-2 år?

   1. Toppen. Har också förstått att det är så, men det innebär en orimlig risk med certifikat i ett långsiktigt sparande.

    Får spara på annat sätt – fonder, ETF & Trackers med inriktning på råvaror kan vara ett alternativ.

 5. Hej Marcus! Jag har två surdegar i min aktieportfölj, den ena är Africa Oil och den andra Triboron. Båda har sjunkit rejält. Har visserligen ingen brådska med pengarna, men vad tror du? Sälja med förlust för att rädda det som är kvar? Eller avvakta och hoppas på stigning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)