Vinterns börskunskap i form av fem aktielärdomar

Lottsedlar blir verkligen snabbt värda mindre (aktiechatt den 25 januari)
”Lottsedlar ska som lottsedlar behandlas. Många blir värdelösa, men vissa flerfaldigas i värde. För de allra flesta är den typen av högriskbolag, t.ex. nya gruvbolag eller forskningsbolag, inget att satsa långsiktigt på.”
Ändå är förhoppningsbolag i längden för de flesta bättre än att spela på måltipset, köpa traditionella lotter eller gå till kasinot. De flesta lotter blir ju värdelösa ganska direkt, medan lottsedlar på börsen inte tappar fullt så mycket.

Avkastningskurvan är en konjunkturindikator (aktiechatt den 18 januari)
”Fortsätter de långa marknadsräntorna upp är det en signal på att ökad ekonomisk aktivitet och inflationsrisk är på väg.”
Den så kallade avkastningskurvan på räntemarknaden brukar visa vägen. Räntemarknaden är tio gånger större än börsen mätt som handelsvolymer, så det är oftast ränteaktörerna som får rätt när det gäller långa trender.

Lugnet kan råda före stormen i en aktie (aktiechatt den 18 januari)
”Ju längre tid en aktie ligger mellan ett stöd och ett motstånd desto större chans till stor kursrörelse när utbrott väl kommer.”
Börspsykologi kan visa sig i form av teknisk analys av kursgrafer och handelsvolymer, men nyheter kan ändra på förutsättningarna.

Lär dig använda PEG-talet (aktiechatt den 18 januari)
”P/E-talet ska du jämföra med vinsttillväxten. T.ex. Axis har under flera år ökat vinsten mycket, och lär kunna göra det framöver också. Då blir p/e-talet motiverat högt. Andra bolag har inte ens halva värderingen men kan ändå vara dyr om deras resp. framtid ser lite segare ut.”
P/E-talet ska allra helst vara lägre än den genomsnittliga vinsttillväxten.

Trading är svårt att få lönsamhet i (aktiechatt den 8 februari)
”Det finns många som förlorat pengar på daytrading, eller fått svag avkastning jämfört med all tid och energi det kräver. (…) Att med framgång tajma köp och sälj på börsen (daytrading) bättre än andra är ungefär lika lätt som elitidrott, så det vill till att du hittar ett system som passar dig…”
Långsiktiga investeringar sparar tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)