Inga pengar från Vulkan Media

Jag får inga pengar från Vulkan Media som lurat mig på min författarroyalty. Att inte låta mig avsluta kontot och få ut pegarna är svagt.

Jag testade under 00-talet att sälja några humorböcker via vulkan.se. Nu är situationen som så Vulkan är skyldig mig 220 kr, en författarroyalty som jag aldrig kommer att få ut (eftersom jag inte ska ge ut fler böcker via Vulkan).

En liten summa förvisso och Vulkan har inte brutit mot något avtal. Problemet är att avtalet är skrivet så att inget under 1000 kr betalas ut hur många år man än väntar. Det är lätt att vara efterklok, men det är svårt att på förhand inse exakt hur hårdnackade Vulkan Media är och exakt vad avtalet innebär.

Jag säger inget om att vänta ett år eller två på pengarna, men att det inte ens verkar gå att få ut pengarna om man till exempel efter ett antal år mejlar supporten och avslutar kontot är svagt. Jag minns inget om att det ens stod något om kontoavslut i avtalet.

Jag frågade: ”Hur gör jag för att få ut mina pengar när det handlar om ett par hundra kr? Ni tänker väl inte behålla dem i evigheter?”
Något svar på det fick jag inte, bara det jag redan visste nämligen att ”I avtalen står att royalty inte utbetalas om man inte når upp till 1.000 kr.”

Så jag frågade igen i senare mejl:
”Om jag väljer att avsluta kontot – vem får då pengarna/royaltyn, är det Vulkan som tar hand om dem då?”

I skrivande stund väntar jag fortfarande på svar från Vulkan Media. Tillfaller pengarna Vulkan vore det rena stölden, så jag behåller mitt konto livet ut på pin tjyv. 🙂
Uppdatering 2023: Mitt konto är avslutat/stängt av Vulkan. Varning för detta förlag som förtjänar all kritik. Jag är inte den ende som har haft problem med Vulkan heller.

”Utbetalning av vinst från försäljning av ditt/dina Verk sker endast om den intjänade vinsten överstiger 1.000 kronor under 12 månader från det datum boken publicerats. Om den totala vinsten från försäljning av ditt/dina Verk understiger 1000 kronor under de kommande 12 månaderna från publicering kommer ingen vinst utbetalas.”

Detta enligt Vulkans frågor och svar-sida 2013. Om det gått 13 månader efter bokpublicering innan royaltysumman 1000 kr passeras – blir det ingen utbetalning och man går man miste om pengarna för evigt då? Vore i så fall ett effektivt sätt för Vulkan att tack vare alla små författares små försäljningsintäkter få i slutändan relativt mycket kapital på ett moraliskt tvivelaktigt sätt.

Sen en liten skärmdump som visar hur det såg ut när jag skulle ändra min kontoinformation:

Jag får inga pengar från Vulkan Media som lurat mig på min författarroyalty. Att inte låta mig avsluta kontot och få ut pegarna är svagt.

Behöver jag tillägga att jag inte fick något svar från Vulkans support angående felet?

3 reaktioner till “Inga pengar från Vulkan Media”

 1. Tre tips:
  1. Läs alla avtal noga och tveka aldrig att ställa frågor om du inte förstår.
  2. Skriv böcker som ska sälja bra (undersök vad folk vill läsa, läs statistik o.s.v)
  3. Lyckas du inte avsluta konto på egen hand, vänd dig till förlagets webbansvarig, det är därför de jobbar där.

  Svårare än så är det inte!
  Lycka till!

 2. Låter surt. Men är det bara Vulkan som säljer din bok? Har du inte ett antal ex som du kan sälja själv och tjäna pengar som då blir dina direkt utan att passera Vulkan? (Funderar också på att trycka en bok men har inte detaljstuderat några avtal ännu.)

  1. Det var bara Vulkan som sålde humorböckerna när det begav sig för tre fyra år sedan, men deras upplägg då var dyrt och dåligt. Böckerna var heller kanske inte ämnade att bli storsäljare, men jag lärde mig lite och ser det som ett intressant test. Det jag skriver om aktier var och är en helt annan sak och min kommande aktiebok kommer att säljas via riktigt förlag och etablerade ehandlare.

   När det gäller print-on-demand finns det flera olika alternativ. Det bästa kanske är att du trycker upp ett antal ex hos någon och sen säljer i egna kanaler/shoppar/events etc. Att bara sälja via self-publishing-bolagets shop är svårt, särskilt då de trycker böckerna en och då i takt med beställning. Det gör dem dyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)