Slopa räntefonden och köpa aktier med hög direktavkastning?

Läsarfråga: I min ISK har jag fonder och aktier ungefär 2/3 delar och spiltan räntefond 1/3 del. Jag har den i säkerhet för jag tycker börsen är rätt högt värderad nu och om det blir köpläge i något så tar jag pengar där. Men räntefonden har bara gått upp nästan 3 % på knappt 3 år. Tycker det är lite lågt. Så till min fråga. Ska jag slopa räntefonden och köpa aktier med hög direktavkastning och rätt säkra (ex Hemfosa osv.) eller preferensaktier istället?

Svar från Skägget: Som långsiktig strategi är mitt svar ja. Däremot vet jag inte om det är läge nu eller om 6-12 månader eller längre fram att sälja den trygga räntefonden och köpa aktier istället. Sett över tio år lär du få högre avkastning i de (relativt korta räntefonder) svängiga aktierna, men på kort sikt eller i en allmän börsnedgång kan även preferensaktier och relativt säkra stamaktier tappa över 10 procent eller så.

Lär dig alla grunderna inom direktavkastning här.

7 reaktioner till “Slopa räntefonden och köpa aktier med hög direktavkastning?”

 1. Hej! Är inne på att handla ett säkerhetsföretag. Har du något bra sådant att kolla närmare på? Är väldigt långsiktig.

   1. Hej! Securitas, G4S och Loomis är bra bolag, men vaktbolag har ganska lättkopierad affärsidé och frågan är om inte värdetransporterna blir färre långsiktigt. Svårt att säga vad som är riktigt bra. Kanske något inom IT-säkerhet.

 2. Ska man ha spiltan räntefond i ett isk på 12 månaders sikt? Kommer inte skatten att äta upp hela avkastningen och mer därtill?

  1. De allra säkraste räntefonderna ger så lite så minst lika bra att ha dem i vanlig depå jämfört med ISK.

 3. Hej! Jag såg att Mips ska börsnoteras inom en snar framtid. Jag tror på deras produkt och tänker köpa lite aktier. Har dock ingen aning om hur man räknar på ett sådant företag. Är det något du har tittat på, och tycker du i så fall att man ska teckna på förhand eller vänta och se vad som händer när handeln startar?

  1. Hej!
   Mips tjänar pengar, men har inget lågt P/E-tal. Känns som en chansaktie. Jag har inte tittat närmare på dem och jag har svårt att bedöma om det är någon IPO-hausse kring aktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)