Är det egentligen bra om utdelningsaktierna stiger i kurs?

Läsarfråga: Det enda jag har funderat över är med denna utdelningsstrategi, vilken är fördelen när aktierna man har gått upp mkt? Förutom att bolaget går bra. Egentligen spelar inte kursen så stor roll utan det är antalet som är viktigt och utdelningen. Vad gör det dåligt att sälja på topp och sen köpa samma bolag när det gått ner igen? Då får man mer aktier?

Mitt svar: Det är egentligen en nackdel om aktierna går upp, för då får vi färre aktier får utdelningen när vi återinvesterar den. Med fallande aktiekurser räcker utdelningarna till fler aktier att köpa. Stiger kurserna mycket går det mycket riktigt att sälja av åtminstone lite och köpa någon billigare aktie i ett annat bra bolag. Eller vänta tills kursen gått ned igen. Den stora risken då är att det inte kommer någon nedgång inom rimlig tid utan att kurserna fortsätter upp.

Aktieutdelningarna är bästa sättet att ta hem en vinst tycker jag, så en idé är att undvika återinvestera utdelningarna när kurserna känns dyra.

7 reaktioner till “Är det egentligen bra om utdelningsaktierna stiger i kurs?”

  1. En stigande kurs är väl också ett sundhetstecken givet att den sker p.g.a fundamentala förbättringar och framsteg i företaget och inte som följd av hysteri. Som utdelningsinvesterare vill jag personligen inte bara tjäna på utdelningarna (som dock utgör en viktig del) utan även på den på sikt stigande kursen – dvs. totalavkastningen. Men riktigt trevligt blir det förstås när ett kvalitetsföretag med sunda utdelningar fortsätter att göra framsteg men kursen däremot av någon anledning inte hänger med upp ett tag. Då är det rea! Tack för en bra blogg!

    1. Det är sant, totalavkastningen spelar störst roll i längden. Lagom små kursökningar som tecken på att bolaget går bra får vi stå ut med.

  2. Tjenare!
    Jag fick utdelning från ABB för inte så löngesedan och såg då att de drogs 35% (varför 35 och inte 15?) utlöndsk källskatt.

    Fick reda på att det är för att de har sitt fäste i Schweiz, så frågan är, borde man ha ABB i KF där jag har alla mina andra utländska aktieinnehav.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)