Akelius D har ingen framtid

Hernhags Utdelare. Roger Akelius menar att Akelius D-aktie inte har någon framtid, då handeln blir allt mindre. Tills vidare blir aktien kvar på börsen som en service till aktieägarna. Det framgår av Affärsvärlden, som helt enkelt frågat Roger Akelius (betalvägg):

”Akelius D-aktie har ingen framtid eftersom den blir mindre likvid. Tack vare att Akelius köpt tillbaka avsevärda mängder av aktien, har börskursen inte fallit. Akelius kan köpa tillbaka ytterligare D-aktier nu eller betydligt senare. Anledningen till att aktien är kvar är egentligen enbart en service till befintliga aktieägare.”

Hernhags åsikt är att det är den tryggaste D-aktien, vilket också förklarar att direktavkastningen är lägre än för andra D-aktier.

Kursraset gör att direktavkastningen nu är högre än vanligt med 6,9 procent. Orsaken är troligen uppehåll i återköpen och att Akelius nu delar ut 1,3 miljarder euro till de onoterade A-aktieägarna. Grejen med D-aktier är att du inte får höjd utdelning, men i teorin innebär försämrade finanser att kreditrisken stiger. Akelius utdelning till A-aktierna höjer i teorin risken.

Jag ser ingen fara för utdelningen alls. Akelius har en miljard euro kvar i likviditet efter utdelningen. I Akelius D finns det 220 miljoner aktier och utdelningen är 0,1 euro om året, så 22 miljoner euro om året i utbetalningar. Det är heller inte direkt så att bolaget gör förluster och har negativa kassaflöden.

Det är med andra ord lätt för bolaget att klara utdelningen på d-aktierna. Nu när kursen gått ned är värderingen mer lockande än på länge. Frågan är bara när trenden vänder.

Den stora risken i Akelius D är stigande marknadsräntor. Håll koll på den långa trenden där om du köper. Jag gör det inte. Inte än i alla fall.

D-aktier kan du läsa mer om här.

4 reaktioner till “Akelius D har ingen framtid”

  1. Är ju helt klart ett bra alternativ till räntefonder, Akelius D aktie. Men VAD händer, om utdelningen, av någon anledning, ställs in för A-aktierna? Då blir ju även D aktierna utan utdelning, och lär falla handlöst! Då kan vi nog gissa, vem som köper upp dem! Litar inte en sekund på RA…

    1. Haken med D-aktier är att det är just D-aktier. Det är stamaktier man kan ställa in utdelningen på, på ett helt annat sätt än preferensaktier. Sannolikt fortsätter utdelningarna även på A-aktierna så att D-aktierna kan få sitt.

    1. Risk? Jag ser det som en valuta diversifiering. Att enbart ligga med allt i SEK, det ÄR en risk! Just nu, är SEK inne i en stark trend, i den långsiktigt fallande trenden. Så ligger just nu, rel. tungt i SEK papper.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)