Preffar vid börsras och Akelius nya preferensaktier

Sällan har jag fått så många frågor om en aktie som är på väg att noteras som på aktiechatten i nyligen. Även i min privata mejlkorg har det kommit in frågor om fastighetsgubben på Cypern och preferensaktier i allmänhet.
———————-

Prospekt för Akelius Fastigheters preferensaktier är nu ute. 6.8 % effektiv ränta per år, hur står det sig mot andra preffar med motsvarande risk?
Det är trevligt nog lite högre än för de stora svenska fastighetsbolagens preffar, som ligger kring 6 procent.

Hur tror du fastighetspreffarna skulle utvecklas vid ett börsras på 30-40% och hur skulle du agera eftersom du har rätt stora innehav i en del av dem?
Fastighetsbolagens preferensaktier skulle gå ned om det blir börsras, men inte lika mycket som vanliga aktier. Ett börsras skulle antagligen få investerare att se ökade kreditrisker och därmed ökad risk även för preffarna så de faller. Kreditrisken med stamaktier är ännu högre och de påverkas mycket mer av vinstnivåer och annat i bolaget. Preferensaktier är därför stabilare och hänger i regel inte med uppåt och heller inte med nedåt i kurs. Jag skulle vid ett börsras behålla mina preffar men efter en tid överväga sälja en del för att istället köpa vanliga aktier som då förhoppningsvis fallit ännu mera. Det enda som skulle få mig att helt lämna preferensaktierna är om inflationen tar fart och äter upp direktavkastningen.

Jag hittar inte vilket fastighetsbolag du menade i aktiechatten i veckan:
”Marcus Hernhag gav rådet att teckna aktier i börsens nya fastighetsbolag i chatten med läsarna.”
Jag avsåg Akelius preferensaktie som är på väg till börslistan First North.

Är det bättre att köpa en preferensaktie än en vanlig stamaktie? Vet inte ens vad en preferensaktie är.
Preferensaktier påminner lite om företagsobligationer, samtidigt som de är aktier. De prissätts mer utifrån utdelningen än hur bolagets vinst utvecklar sig. På gott och ont. Preferensaktier har lägre risk än stamaktier, eftersom de ger företräde till utdelningen, men samtidigt är potentialen om allt går väl också mindre. Om ”preffar” är bättre eller sämre än vanliga aktier beror helt på vad man vill ha.
—————
Det här var första gången som jag bara hade frågor om ett och samma ämne i ett inlägg med frågor och svar. De andra inläggen med frågor och svar om sparande är en mer brokig flora.

Tack förresten till alla som kallar mig guru och liknande. Det värmer.
/Marcus Hernhag

2 reaktioner till “Preffar vid börsras och Akelius nya preferensaktier”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)