Aktiefrågor och svar

Frågelådan gör en tillfällig återkomst. Per mejl och via Instagram har jag under hösten och vintern fått bland annat dessa aktiefrågor.

Aktiefråga: Jag har grubblat över Nibe och kan inte räkna hem bolaget på något sätt. Hur är din inställning?
Mitt svar: Jag älskar bolaget, men aktien är för dyr. Nibe är en potentiell aktiebubbla.

Aktiefråga: Ser att ett bolag vid namn Increasor skall börsnoteras och jag har fått ett erbjudande om teckning av aktier. Bolaget är hel okänt för mig och undrar ifall du känner till bolaget och i så fall om det kan vara en vettig investering?
Mitt svar: Bolaget bildades i våras och har knappt kommit igång än, i memot står inget om intäkter och resultat. Jag skulle inte chansa på just Increasor.

Aktiefråga: Har letat hela nätet runt men inte hittat/förstått när Eolus Vind skall ha sin utdelning. De brukar ju ha det i januari men tiderna är ju inte sig lika. Har du möjligtvis en hum om hur det står till i ämnet.
Mitt svar: 2020 hade Eolus Vind förlängt räkenskapsår så det slutar först vid årsskiftet. https://www.eolusvind.com/ir-finansiellt/finansiell-kalender/ Kallelse och bolagsstämma kommer därför inte i december och januari som vanligt utan tre månader senare.

Aktiefrågor och svar, vintern 2021.
Frågelådan. Du frågar, jag svarar. Foto: Mimmie England.

Aktiefråga: Jag hade tänkte köpa min första aktie utanför Sverige. Vad tycker du om Apple?
Mitt svar: Ett mycket bra bolag, men aktien är så dyr att jag tycker att eventuella poster ska vara små för att kompensera för värderingsriskerna.

Aktiefråga: Vad tror du om ReNewCell?
Mitt svar: Spännande bolag, men dyr aktie.

Aktiefråga: Tror du jag hinner köpa Shopify, eftersom det varit kursrusning?
Mitt svar: Shopify är en chansning med hög värdering, ingen aning hur länge den rusar.

Aktiefråga: Vilka utdelningsaktier skulle du rekommenderar en nybörjare som siktar mot att månadsspara?
Mitt svar: Investmentbolagsaktier med substansrabatt är ett bra första steg. Kolla på sajten ibindex.

Aktiefråga: Vad tror du om Atvexa?
Mitt svar: Atvexas intäkter per aktie och vinst per aktie stiger snabbt så långsiktigt tycker jag att aktien lockar. 

Aktiefråga: Jag är ny i investeringsvärlden och vill börja investera i aktier men har svårt att veta vilka man ska välja. Har för mål att köpa och sedan sälja efter 10 år. För att minska risken vill jag investera i 10 aktier inom flera branscher och undrar om du har några rekommendationer för vilka aktier som är relativt billiga just nu som kommer att växa inom en längre tid.
Mitt svar: Börja gärna med aktier i investmentbolag där aktierna handlas med substansrabatt. Som Investor. Mycket handlar om att lära känna sig själv som aktiesparare och hitta en strategi som passar just dig

Aktiefråga: Skulle vara intressant att få din syn på Azelio.
Mitt svar: Jag kan inte mycket alls om deras teknik men ser att deras intäkter är minimala jämfört med förlusterna. Jag gillar i regel inte sådana investeringar, så denna kursresa har jag gått miste om. Aktien är en lottsedel, som jag skrev på Privata Affärers webb.

Aktiefråga: Vad är dina synpunkter för Catena Media för 2021?
Mitt svar: Jag har inga specifika mer än att det är en helt okej chansaktie? De borde gynnas av USA:s avregleringar av gamblingmarknaden, men jag är osäker på hur bra deras sajter är nuförtiden. 

Aktiefråga: Jag undrar hur du ser på att eventuellt köpa Amazon, är den för dyr i nuläget och skall man därför avvakta?
Mitt svar: Svårt att säga, värderingen är hög men värdering säger inget om tajming. Metod slår prognos. Köp lite om du gillar bolaget och tror på dess framtid, men kompensera dig för osäkerheten med att hålla nere storleken på innehavet. 

Aktiefråga: Vad har du för syn på Medicpen?
Mitt svar: Medicpen har i 10 år haft förluster och minimal försäljning. Tills motsatsen bevisats håller jag mig långt borta från aktien. 

Det var alla aktiefrågor för denna gång. Fråga gärna mer via aktiechatten hos Privata Affärer. Trots allt svarar jag på ca tusen aktiefrågor där om året. Formulär för att ställa frågor brukar dyka upp på torsdag kväll så kör vi chatten fredagar kl 10-11.

33 reaktioner till “Aktiefrågor och svar”

 1. Jag har bevakat tre amerikanska aktier som jag tycker ser väldigt spännande ut men dyra. Vad har du för synd på Nvidia, Paypal och Lemonade?

 2. Hej! Hur ser VEF ltd ut framtidsmässigt? Är det en aktie man ska spara på långsikt typ 10år +? Är det en bra aktie att investera i?

   1. Hej! Jag undrar va du tror om Aker Horizons? Är det ett investmentbolag man investerar långsiktigt eller va har du för syn på detta bolag?

 3. Hej Marcus!

  Mycket inspirerande sida.

  Jag ser mycket insiderköp i Collector, TF-Bank och Hoist.

  Är dessa aktier något du tycker verkar vettigt att investera i? Hur ser du på värdeökning i dem, ingen av dem aktierna har hämtat tillbaka nedgången efter fallet förra våren?

  Köpläge, eller hålla sig borta?

  1. Hej,
   det kan vara köpläge men det känns som en svår bransch att ha koll på. Jag håller mig undan till vidare. Det kan finnas en anledning till att aktiemarknaden är skeptisk till att handla upp kurserna.

 4. Om man vill äga Stayble teraputics långsiktigt är det då smartare att köpa den marginellt billigare BTA:n då?

 5. Bara en liten kommentar på att köpa lite i taget i Amazon, en aktie går i dagsläget lös på i runda slängar 27 000 kr 🙂

   1. Hej!
    Tack för dina svar! Nu har jag en sista fråga.. Sievers semiconductor.. Hur ser du på detta företag långsiktigt? =)

 6. Glömde lägga till att visst GNL känns lik Akelius, de har fastigheter i bra läge med höga rating på krediten, samt med bra spridning geografisk i världen.
  /Petter

 7. Hallå skägget, har du koll på vad som händer i brookfield renewable Corp? Rejäl resa nedåt nu..

  1. Hej, vet inte om det är något mer än kall vinter med elavbrott i USA som gjort en del placerare negativa till grön energi, plus vinsthemtagningar efter tidigare års uppgångar.

 8. Hej Marcus,

  Vet du något om att Szombatfalvy sålt hela eller en stor del av sitt innehav i Castellum?

  Han har länge varit en av de tio största ägarna i bolaget, men är sedan årsskiftet inte kvar.

 9. Hej,

  Skulle inte du kunna skriva en artikel och förklara din syn på vad som håller på att hända med bitcoin. Tesla och andra stora aktörer börjar köpa på sig bitcoin, är detta början på något nytt?

 10. Hej, får man vara så fräck och ställa en fråga? Du liksom jag har ju Avanza, spelar kanske ingen roll. Men min inkorg svämmar ju över av meddelanden om årsstämmor. Kan man ”avprenumerera” på detta? Risken är ju att man inte läser några meddelanden alls när det i 99 fall av 100 bara är info om just årsstämmor.

 11. Hej
  Stort tack till det du gör.
  Vad tror du om kanadensiska/amerikanska energibolagen Innergex Renewable Energy Inc och Vistra Corp på längre sikt (om kurserna går ner lite till) som utdelningsaktier. Samt aristokraten Franklin Resources Inc?

  Mvh
  Andreas

 12. Hej!
  Jag är nybörjare och har en fråga om nyckeltal efter att ha läst din bok om utdelningsaktier (med stor behållning). Du förklarar väldigt pedagogiskt att det är viktigt att kolla på den ordinarie utdelningen när man tittar och jämför bolag. På Börsdata har jag upptäckt att det finns behändiga nyckeltal att använda som heter ”Ordinarie Utdelning” och ”Ordinarie Direktavkastning”. Min fråga gäller nyckeltalet Utdelningsandel. Det nyckeltalet består tydligen hos Börsdata av Utdelning/Vinst per aktie. Borde jag räkna om det här nyckeltalet för att få bort extra utdelningar om jag ska jämföra bolag eller kan man strunta i det tycker du? (Det är så mycket nytt att lära sig och jag vill inte krångla till saker i onödan)

   1. Hej!
    Jag ställde frågan till Börsdata och fick svaret att i nyckeltalet Utdelningsandel ingår total utdelning, dvs extra utdelning finns med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)