Bli en miljönär – bästa boken om grön privatekonomi

Bli en miljönär är en av de mest ambitiösa böckerna när det gäller att spara genom att sänka kostnaderna och leva grönt och smart. Fokus är mot miljöriktiga investeringar, men framförallt mot spartips och privatekonomi.

Boken Bli en miljönär har fokus mot miljöriktiga investeringar, men framförallt mot spartips och privatekonomi.

Joel Bladhs bok heter Bli en miljönär (länken går till bokens hemsida), även om det är lätt att i hasten tro att det står miljonär.

Boken är en imponerande heltäckning av spartips. Dessutom annan nyttig information som för- och nackdelar med ekologisk mat, som att det går åt mer koldioxid men att det är bättre för djuren.

Vi lär oss också att borrmaskiner mestadels ligger oanvända i folks hem, för de används bara 12 minuter under hela livstiden. Bilar står stilla 95 procent av tiden. Delningsekonomi och att hyra är goda råd för en bättre ekonomi och en gröna planet där vi utnyttjar resurserna bättre.

Jag gillar även bolagsförslagen för att investera mera grönt. Både svenska och internationella förslag på investeringar att analysera närmare.

Jag håller med författaren om att bra privatekonomi och bättre miljö går bra ihop. En sak jag däremot inte håller med om är det som står redan på sid nio, att ofta eller så gott som alltid sker ekonomisk tillväxt på bekostnad av miljön. Det kan vara sant i vissa faser, som när kolkraften började byggas ut en gång i tiden. Numera leder ökad BNP per capita att folk har råd att tänka på miljön. Tillväxt kan komma av ökad produktivitet, alltså effektivare produktion av varor och tjänster. Ekonomisk tillväxt kan därmed leda till bättre miljö, särskilt om det är energisnålare och renare produktion och transport som tillväxten leder till.

Med det sagt kommer Bladh senare i boken in på hur finansvärlden och näringslivet sitter på nycklar för en grönare planet samtidigt som de tjänar pengar på ökad effektivitet och annat.

2 reaktioner till “Bli en miljönär – bästa boken om grön privatekonomi”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)