Aktietips, ISK, Catella vs Hemfosa – frågor och svar om börsen

Det som jag, och många andra har jag förstått, undrar över är det där med slutet på preferensaktierna, inlösenkurs och inlösendatum. Mitt intryck är att bolagen inte är särskilt tydliga med detta. Har jag fel?
Du har rätt på så vis att bolagen inte direkt skyltar med inlösenkurser och villkor för inlösen av preffarna. Å andra sidan innebär det antagligen att bolagen inte alls planerar någon inlösen de närmaste åren. Att undvika preferensaktier som handlas över inlösenkurserna är mer en långsiktig strategisk placeringsfilosofi.

När jag säljer aktier i VPC ska jag köpa nya i ISK istället??
Just nu är ISK fördelaktigt, men faller börsen är det bättre med aktier utanför eftersom förluster är avdragsgilla i vanlig depå/VPC. För den som är långsiktig och får utdelningar från sina aktier är ISK generellt sett en bra depå att flytta aktier till.

Jag har Catella avkastningsfond,  Catella Nordic Corp Bond Flex: (Detta efter tips från Swedbank då jag ville placera i låg risk) Dessutom har jag bankaktier.  Det händer inte mycket i Catellafonderna, jag funderar på att teckna mig för Hemfosa preferens senast 2/12. Vad säger du om detta? 
Catellafonderna innebär låg risk och ger bra riskspridning. Hemfosa Pref är en bra preferensaktie, så visst kan du teckna den. Jag vill däremot inte påstå att en enskild preferensaktie är bättre än en räntefond, kursrisken är trots allt högre. Vad som är bäst beror med andra ord på vad du föredrar.

Vilka aktie ska man satsa på?  Enquest? African oil? Acando? Opus?
Vilken aktie du ska köpa beror lite på ditt sparande i övrigt och din placeringsfilosofi. Men aktier som kan öka vinsten framöver känns bäst att rekommendera så därför säger jag Acando och Opus av de du nämner.

Du skriver mycket om ISK och preferensaktier, men jag har inget sett om följande (kan ju bero på att det är ointressant). Jag har tecknat mig för 100 Hemfosa, om inget händer med kursen skulle jag få skatta 93 kr för utdelningen på 2.000. Väldigt bra jämfört med 600 utanför ISK. Skatten på utdelningen blir 4,7 %. Har jag en aktie värd 100.000 med samma utdelning 2.000 kr blir skatten 275 kr = 13,7 %. Således, ju bättre utdelning ju lägre skatt. 
Avkastningsskatten i ISK räknas som du vet årligen på hela kapitalunderlaget. När en aktie handlas utan utdelning, på X-dagen, faller kursen med ungefär utdelningsbeloppet. Sen borde åtminstone en preferensaktie återhämta sig i kurs, men det finns inga garantier för det. Att räkna ut skattesatserna på utdelningen som du gör är därmed lite missvisande. Även utan utdelning blir det ju schablonskatt. Och stiger kurserna ökar värdet på din ISK och därmed blir det mer i skatt trots att utdelningsbeloppen är desamma.

————–
Det var frågorna och svaren för denna gång. Vi ses väl på aktiechatten hos Privata Affärer på fredag kl 10?

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)