Axis, Hemfosa och chansaktier

Här kommer ännu en bunt frågor och svar. Mer av den varan blir det i aktiechatten hos PA idag.

Angående Axis – är det kanske lämpligt att redan nu sälja? Jag hade liksom bespetsat mig på nya friska pengar att handla för, men vad anser du, vänta eller sälja? Jag tänkte i så fall öka i Enea + lite Hemfosa pref???
Tacka ja till budet på Axis och sälj på så vis. Det har jag gjort.Enea och Hemfosa Pref blandar hög och låg risk, borde funka även om båda aktierna redan gått upp en hel del.

Häromsistens rekommenderade du ett fastighetsbolag som komplement till Hemfosa, men jag hittar inte var du skrev det; kommer du ihåg vad du sa?
Jag minns inte heller när jag skrev om komplement till Hemfosa, men de har samhällsfastigheter så vilket bolag med motsvarande storlek och riskspridning men med annan fastighetsinriktning är ett bra komplement. T.ex. Akelius Pref är ett komplement till Hemfosa Pref.

Jag har läst en del av dina tips, av nån anledning litar jag mycket mer på dig än alla personliga bankmän och allt vad de heter… 🙂
Kortfattat: Min 26-åriga dotter har haft det ganska knapert ekonomiskt, men försökt klara sig (med liten stöttning från mig). Sambon har varit arbetslös, men nu jobb! Hon ringde igår och frågade:
– Pappa, jag vill börja spara till min pension, att ha lite pengar när jag blir äldre.
Hon kan i princip inget om ekonomi. Jag kan en del, men vågar inte råda henne, bara mig själv. Har du några enkla råd hur hon ska göra och inte råka ut för att fondavgifter skall äta upp hennes månatliga insättningar? ISP tänker jag som grund, men sedan….?
Tack för förtroendet. 🙂 Börsen är dyr men på fem sex år eller längre tid lönar sig aktier även om man har otur med tajming. Det mest grundläggande sättet att komma i gång är månadssparande i en gratis indexfond som Avanza Zero. Det är minst lika bra att köpa aktier i investmentbolag som Investor, Industrivärden, Melker Schörling, Bure, etc. Aktieköpen kostar lite courtage, men det går med nätmäklarna att komma ned under ett fåtal tior för småköp. Öppna investeringssparkonto (ISK) hos Avanza eller Nordnet och börja. IPS är däremot ett pensionsspar som inte är så bra längre.

Jag har läst lite på Privata Affärer om vilka aktier är bra att satsa på. Men tänkte fråga dig här ändå, har ett kapital på ca 150 000 kr som jag vill satsa på nån aktie max ett år. Vad kan du tipsa? Jag förväntar mig så klart inte en stor vinst men någon förändring hade varit bra.
Det är först på fem sex år som man kan räkna med att tjäna pengar på aktier även med dålig tajming. På max ett år behöver du ha lite tur så att kurserna står sig. Ska du ändå köpa aktier välj någon med låg risk och som är stigande trend och som kanske även har rekylerat lite. De som Privata Affärer tror mest på för tillfället finns i tidningen och i Placeringsguiden. 

Jag bara undrar om vad du tycker om dessa två bolag:
1 Arcam
– vilket värde tycker du vore rimligt
– vad tror du om bolaget? Jag tycker det är välskött och har potential att fortfarande nå fler framgångar.
2 Opcon
Ett företag som inte släpper ut speciellt mycket info vad som sker, sen att ägare och styrelse nästan alltid lyckas köpa i lägsta punkt och ibland sälja på högsta topp. Känns inte alltid så seriöst när detta sker så tydligt
Vad tror du om företagets energipower ide. Är det inte risk att Kina får fram liknande energipower (jämför lite med Switchcore, se hur det gick för dem)
Vilket bolag tycker du är lågt värderad och kan bli en hyfsad raket?
Både Arcam och Opcon innebär hög risk och hög potential. De är båda mycket svårvärderade. Om jag var tvungen att välja skulle jag nog chansa på Arcam, men Opcon-aktien känns mer pressad. Jag brukar vara skeptisk till investeringar i aktier med så här pass hög risk. 

2 reaktioner till “Axis, Hemfosa och chansaktier”

    1. På X-dagen. När aktier handlas utan utdelning står t.ex. på varje akties sida hos Avanza, under rubriken utdelningar en bit ned på sidan. Tänk på att aktiekursen ofta faller med utdelningsbeloppet på X-dagen. Utdelningar lönar sig däremot bra sett över flera år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)