Kambua – 25% avkastning riskfritt varje år?

Jag öppnar återigen frågesäcken i mejlboxen och ger några svar till mina läsare/sajtbesökare. Fler frågor och svar som vanligt i chatten hos PA på fredag.

Jag har en något udda fråga. Jag har behov av att räkna ut vad 430.000 kr år 1970 skulle vara värd idag om den summan räknas upp med Stockholms-börsens genomsnittliga årliga förändring. 
Rent teoretiskt med 10 procents återinvesterad avkastning per år är det 0,43 miljoner gånger 1,1 upphöjt i 44 år, alltså 0,43*(1,1^44)=28,5 miljoner kr.

Vad tror du om Tesla Motors Inc? Potential, ja, men frågan är om övriga bilmärken kommer ”äta upp” Tesla när de får igång egen teknik, när nu det blir.
Teslas största risk är nog svårigheterna för elbilar generellt: priset, antal laddstationer och hur snabbt du kan ladda etc. I alla fall vissa elbilar tar ju 30 min att ”tanka”. Tesla kanske blir uppäten inom lågprissegmenten om många år, men de är ledande nu och har en rimlig chans att försvara den positionen inom de högre prissegmenten. 

Har fått ett tips som nästan låter för bra för att vara sant! KAMBUA, kambua.se. 
Vill ha ett expertutlåtande. 25% avkastning per år ! (2,083% per månad)
Vet du något om dom? Vad tror du – Törs man satsa en slant? ”Säkraste investeringen på marknaden” skriver dom. Jag har varit i kontakt med filialen i Söderhamn som säger att pengarna är öronmärkta, att man får garanterat minst tillbaka insatsen om något mot förmodan skulle gå snett. Så det sägs därför inte finns någon förlustrisk i detta.
Jag vet det finns de som tjänar pengar inom gambling på nätet via programvaror. Som med allt annat vet ingen exakt hur länge det kan funka, men det funkar nog ofta rätt bra i genomsnitt. Risken är förstås ändå hög och insynen i det hela är noll. Det bästa strategin för de flesta småsparare är att undvika placeringar med liten insyn och inte skicka pengarna till skatteparadis.

Vill du förklara mig varför Axfood aktie kursen ändrades från 450 till 117 efter utdelningen?
Axfood har haft en aktiesplit på fyra. Det betyder att du har fyra gånger så många aktier nu, men att aktiekursen bara är en fjärdedel. Detta är ett sorts nollsummespel och har inget med utdelningen att göra. 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)