Börspanelen 21 – Skydd mot kurskrasch i aktieraketer

Det finns tre kännetecken på aktieraketer och de hetaste aktierna att se upp med. I Börspanelen 21 kan du även höra varför vissa överoptimistiska företagsledare kan lura så många.

Embracer, SBB och Viaplay är före detta aktieraketer och kursvinnare som nu kraschat på börsen. Det är ovanligt att så pass stora och kända bolag faller så hårt som dessa tre aktier gjort under bara en enskild dag.

Kännetecken på de hetaste aktierna att se upp med

Det finns en studie som visar att många småsparare satsar för mycket på bolagen som får mest uppmärksamhet. Professionella aktörer investerar istället mer brett.

Det finns tre kännetecken på de mest omtalade aktierna och det är:
* Ovanligt stora handelsvolymer
* Extrem avkastning
* Att de nämnts i media

Proffsen hoppar inte på aktieraketer och de hetaste trenderna på samma sätt, utan är mindre aktiva och har mer diversifierade aktieportföljer. Hör mer när Ludvig Rosenstam Åhman berättar i podden.

Varför blir många lurade av överoptimistiska bolagschefer

Antalet Avanzianer som är aktieägare i Embracer och SBB ligger nu i juni 2023 nära rekordnivåer trots de långa och fallande kurstrenderna. Före detta kursraketer som nu kraschat och som har hundratusentals ägare, samtidigt som det finns kvalitetsbolag i stigande kurstrend med många färre ägare. Det är lite märkligt.

Varför flockas så många placerare av karismatiska företagsledare? Lars-Erik Boström har en förklaring:

I det mänskliga psyket finns en tendens till övertro på auktoriteter som utstrålar konfidens/förtroende. Det blir för vissa företagsledare en process av återkoppling, en sorts cocktail som innehåller stigande optimism, flockbeteende och stigande aktiekurser. Storyn och optimismen upprätthålls och bekräftas av den stigande aktiekursen.

Det ena ger med andra ord det andra i en positiv spiral. Människor (investerare) älskar berättelser, att förledes av en bra story och av karismatiska ledare. Framförallt om det backas upp av stigande aktiekurser.

”Vi lär oss aldrig, att vi aldrig lär oss.”
–Nassem Taleb.

Hör mer i avsnittet via spelaren ovan och du kan också läsa mer om börspsykologi här på min sida om det.

Jag tycker att det i många fall är positivt när ett börsbolag drivs entreprenöriellt av en stark VD som gärna får vara storägare i bolaget. I extremfallen sluts cirkeln och det istället blir för mycket av det goda. Det blir till slut för höga risker och då går det till slut fel.

Ett par goda råd för bättre aktieaffärer

Det är som vi konstaterar i Börspanelen 21 viktigare att bygga en bra portfölj på sikt, inte vad som ska gå upp på kort sikt. Jaga inte aktieraketer och kurskanoner.

Bara för att något fallit i kurs behöver det inte ha blivit billigare. De framtida vinsterna och möjligheterna kan ha försämrats ännu mer än vad kursfiaskot visar.

Det finns tre kännetecken på aktieraketer och de hetaste aktierna att se upp med. I Börspanelen 21 kan du även höra varför vissa överoptimistiska företagsledare kan lura så många.

Alla tidigare avsnitt av mina aktiepoddar finns på poddsidan. Vi har vår poddsida hos Acast.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)