Coronasäkrar aktieportföljen

Hexagon är en aktie jag köpt tillbaka nu. Spännande framtid på tio års sikt.
Hexagon är en aktie jag köpt tillbaka nu. Spännande framtid på tio års sikt.

Jag har coronasäkrat portföljen genom att sälja allt i Las Vegas Sands och Boston Pizza Royalties Income Fund. De har i veckan tillfälligt stängt kasinoresorter respektive restauranger. Dessutom sålde jag Lamar Advertising, vars reklamskyltar vid vägar aldrig kändes som den mest lysande framtidsbranschen.

Jag återinvesterar kapitalet där utdelningarna känns säkrare och där tillväxten är mer lovande. Enda nya aktien är Hexagon, min gamla IT-favorit som nu fallit ned till den ca 400 kr de stod i hösten 2017 och i december 2018. Aktien ligger i min pensionsdepå/IPS och där får den lilla posten skvalpa.

Resten investerar jag successivt i befintlig portfölj. Aktier som Castellum, Capman, Stora Enso, AT&T, etc. Reala tillgångar och hög direktavkastning som borde vara säker.

I övrigt funderar jag vidare på vad jag inte begriper i Oneok som tokrasar varje dag trots upprepad vinstprognos från gasleverantören. Även New Mountain faller som en sten, frågan är hur mycket deras låneportfölj eller räntenetto blir pressad framöver.

Portföljvärdet är i botten, men inget aktieinnehav har ännu sänkt någon aktieutdelning. Vi får se hur länge det står sig under det kommande året, men klarade Castellum utdelningen genom finanskrisen borde de klara sig nu också. Och som vanligt är allt det här inspiration och du får ta allt ansvar för dina egna aktieaffärer o.s.v.

Tillägg: Läs även inlägget hur du ska coronasäkra hela din sparportfölj.

43 reaktioner till “Coronasäkrar aktieportföljen”

 1. Du har inte funderat på att öka i Exchange Income?
  I dagens meddelande nämner de inget om sänkt utdelning, men väl om att de har en stabil kassa. Känns tryggt.

 2. Hej Marcus!
  Varför rasar pref.aktier så dramatiskt?
  Skulle inte dessa vara någorlunda säkra i denna låga räntemiljö?
  Mvh johan

 3. Varför tokrasar klövern preferensaktie? Tror marknaden att utdelningen kan komma att ställas in?

   1. När stod Klövern pref senast i 230 kronor? Om de inte rör direktavkastningen så ligger den på 8.5 procent. Vad ska man tro om det egentligen? De har ju inte antytt annat än att de klarar sig, dvs inte går i konkurs. Köpte för 234 kr idag och hoppas på det bästa.

    1. Det handlar om oro för problem på lånesidan och att vissa hyresgäster kan få problem, men hotell står för bara 3% läste jag. Klövern Pref borde vara ett fynd på dessa nivåer.

 4. Tror jag med på Hexagon.
  på tal om att coronasäkra portföljen. Exchange Income tar ordentligt med med stryk på grund av sin flygverksamhet, vågar du ligga kvar med ditt innehav?

  1. Ja, Exchange Income flyger dit det inte finns järnvägar och vägar så det kommer aldrig att ställa in. Enligt bolaget tappar de bara lite på passagerarflyget. Utdelningen borde de klara den här krisen också. Men säker är jag aldrig i kristider.

 5. Hej Marcus
  Hur tycker du Hufvudstaden A känns på nuvarande nivåer? har likt Castellum lyckas behålla utdelningen under tidigare svåra tider nu med 3,7% i DA.
  mvh Bengan

 6. Hej Marcus!
  Har läst och läst oerhört mycket från all din information, vilket givit bra info, tack flr det. Vill ändå ställa frågan… vi tänker köpa aktier till våra 3 barn att satsa på tills de blir vuxna. Tänker att det är läge nu. Det är inga stora summor men det är ändå deras sparpengar. Vad skulle du rekommendera?

 7. Hur ser du på att köpa Nobina-aktier nu? De borde väl ha bra potential att stiga närmsta åren? De borde väl inte skadas så himla mycket pga Corona?

 8. Hej!

  Vilka investmentbolag tycker du ser köpvärda ut på dessa nivåer? Har redan ett gäng Investor, men skulle vilka diversifiera med några stycken till.

  Tack för all bra info!

  / Kristian

   1. Hej!
    Köper små poster nästan varje vecka i dessa. Tänker Långsiktigt 15-20år och går in mer för utdelningarna. Castellum Autoliv Astra zeneca HM Intrum Industrivärden C Investor A Vitec Hexagon Nobina Swedish match Axfood Stora enso. Är det något av dessa du helst hade unvikit med min strategi?

    1. Hej!
     Nej, men Autolivs konjunkturkänslighet där fordonsindustrin svänger ibland gör utdelningsnivån lite känslig. Investmentbolagen och Axfood sänkte utdelningarna lite grann i finanskrisen men delade ändå ut. Sammantaget en stabil utdelningsportfölj.

 9. Ja man är inte ensam om att uppleva ett tokras på mer eller mindre samtliga innehav utom telecom samt matvaror. Man kan få magsår för mindre…

  Ja, vi har också New Mountain, Ares Capital med flera BDCer och de faller som stenar från Eiffeltornet. Tittar man på 2008-2009 då finanssektorn där dessa bolag verkar, skedde mindre utdelningssänkningar för att sen 2010 vara uppe på nominella nivåer igen. Jag är långt ifrån någon börsanalytiker, men jag tycker att allt känns en smula överdrivet, ungefär som om det inte finns någon morgondag. Men det är väl den neurotiske Mr Market i ett nötskal? Vi sitter still i båten på våra BDCer trots massiva förluster, jag tror inte utdelningarna kommer att sjunka alls lika dramatiskt.

 10. Hej Marcus.
  Jag har precis som du en del amerikanska bolag i min KF bla. Realty Income som är i fritt fall, det känns som ett stabilt bolag med bra historik. Varför faller det mycket mer än börsen i stort?

 11. Hej Marcus,
  Har följt din blogg under en längre tid och vill tacka för allt bra och intressant innehåll du delar med dig av. Väldigt tacksam för det!

  Jag och min fru står av olika anledningar med en ganska stor summa pengar som vi tänkt ordna sparande med, delvis genom aktier. Nu har det blivit så att vi lyckats med timingen och är alltså i köpläge utan tidigare innehav i dessa tider. Vi har dock svårt att bestämma oss för om vi ska köpa för i stort sett hela det belopp vi avsett för aktier, eller om filosofin med att sprida inköpen fortfarande gäller. Hur hade du resonerat där?

  Skulle även uppskatta dina tankar kring vår planerade portfölj. Jag har tjuvkikat lite på din egen, som du kanske märker:

  Fond: 10%
  Avanza Global

  Investment: 40%
  Investor
  Castellum
  Traction
  Svolder
  NAXS

  Aktier: 50%
  ABB
  Alfa Laval
  Avanza Bank Holding
  Beijer Alma
  Bilia
  Dustin Group
  Ericsson
  Hexagon
  ICA Gruppen
  Knowit
  Loomis
  Lundin Petroleum
  Nobina
  Sdiptech Pref
  SJR
  Stora Enso R
  Sweco
  Volvo
  Vostok New Ventures TA
  Wihlborgs Fastigheter
  XANO Industri

  Osäkra kort:
  H&M
  Sandvik
  Pegroco Invest Pref

  Jag funderar kring att ta in fler preferensaktier då de verkar vara billiga just nu och jag gillar tanken på att ha fler stabila utdelningsaktier i framtiden.

  Enormt tacksam för din eventuella feedback!

  1. Hej!
   Köp då och då för att det håller oftast nerverna i styr bäst.
   Pegroco har halverat utdelningen på preffen nyligen så den skulle jag undvika. Ericssons bransch verkar svår när kursen är nere på 1996 års nivåer. Annars en bred portfölj tycker jag efter en spontan överblick.

 12. Hej Marcus!

  Jag undrar också varför Realty Income faller så mycket just idag. -22,99% den har klarat sig mycket bra hittills så det var lite märkligt. Jag la in en köporder på slutkursen, får se om den går igenom imorgon 🙂

  Mvh/ Lisa

  1. Hej!
   En gåta varför den rasade så mycket just idag, men skräcken för att deras kunder ska stänga ned ökar. Inte apoteken, men gym och restauranger. Med en hyresgäst per fastighet slår det rätt mycket om de inte klarar att betala hyresintäkterna. Men historiken är stark och jag tror inte att hela USA kommer att sättas i karantän eller ens att alla matställen bommar igen i USA. Men risken finns. Realty Income kan få det lite kärvt framöver, men ett hård kvartal eller två borde inte fälla utdelningstrenden med lite tur.

 13. Hej, jag måste fråga. Jag handlar och stuvar jag med. Hur tänker du framtiden kring vår valuta gentemot euron och dollarn. Påverkar det valet av utländska resp svenska aktier?

  1. Hej! Nej, det påverkar inte bolagsvalet. Däremot har jag minskat på mina utländska positioner och flyttat hem lite kapital under senaste året. Ingen stor omläggning, men just nu när kronan är svag är det ingen bra idé att bli fullinvesterad utomlands. Däremot om man inget har i andra valutor kan man göra sina första försiktiga köp.

 14. Hej Marcus!

  Tack för ditt snabba svar! Jag tänker att detta är ett bra tillfälle att köpa lite Realty Income då och då under närmaste året. Jag sparar långsiktigt minst 5 år och Corona borde inte kunna stänga ned restauranger och gym på så lång sikt. Och så spar jag i andra aktier också :).

  Mvh/ Lisa

 15. Hej Marcus

  Med risk för att låta som profitör men som jag ser det just nu så lär det vara relativt bra köpläge i både den svenska aktiemarknaden såväl som den amerikanska (beroende på hur länge pandemin håller sig).

  Jag har redan en ISK med svenska aktier, som för närvarande inte är så bra men det är långsiktig sparhorisont. Där vill jag så småningom stoppa in 10 000 kr. Utöver de har jag en riskaktie i ett separat ISK som jag hoppas ska bära frukt (Abelco).

  Däremot funderar jag på att starta ett KF för att köpa in amerikanska aktier och vill börja med 20 000 KR. Tanken är sedan att lägga in en 500 var i långsiktigt KF och långsiktiga ISK.

  Mina frågor är:
  1: Är Abelco något du följer och om ja, vad anser du om det? Kommer inte lägga in pengar utan stannar med de som finns inne men är nyfiken på din åsikt. Kan det vara värt att behålla min post eller bör jag potentiellt sälja och investera mina pengar i annat?

  2: Vilka bolag, där de finns frekventa utdelningar (månatliga eller kvartalsvis) är värda att investera i USA? Och gör en notering att jag är ute efter inspiration och att jag i grund och botten gör egna val.

  3: Vilka bolag i Sverige, långsiktigt kan vara värt att investera i samband med situationen som råder för tillfället?

 16. Tjena Skägget!
  Jag förstår mig inte heller på det extrema raset i OKE, är naturgas verklligen såpass beoende av råoljepriset?
  Ligger ungefär 75% back i dagsläget men är tveksam till påfyllning, hur agerar du?

  1. Hej! Jag ligger kvar, men ökar inte just nu. Vill inte fånga den fallande kniven. Marknaden värderar riskerna för problem som om Oneok skulle stå stora finansiella svårigheter samtidigt som bolaget upprepar sin prognos om vinstökning i år.

 17. Hej!
  Återkommer med ständigt samma fråga:). Vad tror du om Fortum på dessa nya nivåer?

  1. Hej! Både Fortum och Canadian Utilities är nog riktigt bra långsiktigt på dessa nivåer. Jag har inte tittat på Fortum på länge, men nu tänker jag köpa tillbaka dem.

 18. Hej, funderar lite på ditt köp i AT&T, har löpt och sålt i omgångar med bra resultat, men funderar nu på hur det ser ut framåt med tanke på deras relativt höga skuldsättning pga tidigare förvärv…?

  1. Hej, AT&T har också goda kassaflöden och amorterar nu ned skulden mot lite lägre nivåer. Jag tror det kan gå bra, då jag inte direkt ser någon räntehöjning att tala om i närtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)