Countermine och datorprogram för börsportföljen

Hur går det med dina aktieaffärer? Själv har jag sålt av ett par innehav.
Jag har inte förändrat något. Det är möjligt det blir börsrekyl, men så länge jag har kontanter att köpa för är jag inte orolig för det.

Jag läser med uppskattning dina kommentarer angående olika aktiebolag m.m. tydliga och lätt att förstå. Jag har tänkt starta aktie/fondportföljer som senare skall stärka upp min pension om 6-10 år. Vet du om något bra dataprogram som man kan använda för att ha koll på portföljen, något tips vart man kan köpa detta i så fall?
Program för att ha koll på portföljen känner jag inte till så många av, antagligen för att nätmäklarnas sajter är rätt bra för det. Dessutom finns det en bra portföljtjänst på http://www.privataaffarer.se där du kan samla aktier och fonder och annat du kanske har hos olika banker/mäklare. Om du inte använder ISK eller kapitalförsäkring utan vanlig depå finns Visma SPCS Skatteprogram för att hålla koll på ingångsvärdet och fylla i K4-blanketten.

Har följt dina svar på chatten och är lite förbryllad över en uppgift du lämnade 2012-12-07:
”Countermine – ingen anledning att behålla dem, då bolaget gick i konkurs 2010. Läs mer hos Skatteverket.  Kolla med Skatteverket vilket år du ev. ska få göra avdrag för förlusten.”
Även jag har en del aktier i Countermine och ställde idag en fråga till Skatteverket om detta. Fick följande svar:
“Bolaget är inte försatt i konkurs utan avnoterat, så du kan inte dra av förlusten. Information finner du under aktiehistorik här.”

Du Marcus svarade att bolaget gick i konkurs 2010 men så är tydligen inte fallet. Vore intressant att få tips på vad man kan göra. Bolaget är ju avnoterat och inte kan man dra av för någon förlust.
Som länken i mitt svar avslöjar så försattes Countermine 2010 i likvidation. Enligt Skatteverket själv:
http://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapperforsakringar/aktiermm/aktiehistorik/c/counterminetechnologies.4.61589f801118cb2b7b280001641.html
(under rubriken Övrigt)
Rent formellt är det skillnad på konkurs och likvidation, vilket jag med facit i hand borde ha förtydligat under aktiechatten. En likvidation är ett (frivilligt) sätt att avveckla bolaget så att det inte existerar längre. Skatteverket hänvisar trots det dig till att aktien bara är avnoterad, ja,det är den förvisso, med det är ju bara förnamnet. Det som kan förklara att aktierna syns i din depå är att likvidationen ännu inte är klar. Kanske avvaktar man rättegångarna och ev. skadeståndskrav.
http://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/bransch/article195564.ece
Om det är så kan du inte dra av förlusten än, men du kommer att kunna göra det så fort likvidationen är klar.
Ett sätt att snabbare får förlustavdrag är att sälja aktierna för 1 öre (förslagsvis till någon närstående). Vissa banker tar kanske en liten slant för att skicka den manuellt skrivna avräkningsnotan till Euroclear.

————
Det var allt från frågelådan för denna gång.
/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)