Skydda dig mot det perfekta brottet

Tyvärr verkar det perfekta brottet finnas. Polisen lägger ned ärendet direkt innan ens all bevisföring samlats in för att det inte går att utreda.

Som ni vet finns det bedragare och bedrägerier på instagram och jag själv är en av de som blir kopierad. Detta för att lura folk att det är jag som skickar DM om olika upplägg inom trading. Det förekommer även lösenordsfiske.

Nu skedde till slut det tråkiga att en av mina följare förlorade lite pengar till bedragarna. Jag valde då att polisanmäla det jag kan anmäla för min del och det är olovlig identitetsanvändning. Denna typ av brott anmäler man på polisstation, vilket skedde på en eftermiddag i februari. Av polisen fick jag ett diarienummer för att jag skulle mejla in kompletterande uppgifter. Närmare bestämt exakta användarnamn på de falska kontona.

Redan samma eftermiddag lägger polisen ned ärendet. Skälet är:
”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda.”
Motivet är:
”Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet
klaras upp.”

Tyvärr verkar det perfekta brottet finnas. Polisen lägger ned ärendet direkt innan ens all bevisföring samlats in för att det inte går att utreda.
Underrättelse om beslut till målsägaren, det vill säga aktieskägget Hernhag.

Att sitta utomlands och låtsas vara någon i alla fall lite känd i Sverige för att på så vis lura folk på pengar genom att skicka DM (direktmeddelanden) på Instagram är därmed riskfritt.

Det perfekta brottet, för de brottsliga asen kan INTE åka fast.
Om nu något brott någonsin kan vara perfekta då de är fel på flera olika plan. Perfekt är ett positivt ord och brott är något negativt, men uttrycket och begreppet är ju det perfekta brottet.

Detta är ingen överraskning. Däremot är snabbheten det. Att polisen lägger ned ärendet samma eftermiddag.

Var proaktiv för att stoppa det perfekta brottet

Enda sättet är att alla är uppmärksamma och kollar. Eget ansvar och eget handlingstagande med andra ord.

1 Kolla alltid upp avsändaren som kontaktar dig via DM (meddelande). Sök och kolla om det finns flera användare som är mycket lika, försök hitta den äkta. Ofta är det den med flest följare.
2 Var mycket skeptisk och ha som regel att tacka nej.
3 Tacka alltid nej om det handlar om snabba vinster och rikedomar av något slag, exempelvis kryptotillgångar och trading.
Se upp för lösenordsfiske där en känd eller okänd person ber dig skicka en länk du får på SMS.

Jag kommer att få leva med att folk låtsas vara jag på nätet framöver. Framgången har sitt pris. Med det sagt är det inte synd om mig, då livet är bra ändå.

5 reaktioner till “Skydda dig mot det perfekta brottet”

  1. Inte förvånad. Har sett hur polisen lägger ner bedrägerier på hundratusentals kr trots erkännande från förövarna.

  2. Fyfan alltså, sånt här gör att man ser rött. Klart brottet kan utredas, måste finnas hur mycket spår som helst?

    Instagram/Meta/Facebook gör inget heller? Tycker det borde gå relativt lätt att identifiera fakekonton per automatik. Iaf flagga skiten.

  3. Postnord och polisen är nog bland de största oduglingarna vi i dras med i detta landet. Personalen får nog kämpa i stark motvind i de bägge organisationerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)