Skydda dig mot bedrägerier på Instagram

Instagram har blivit platsen för nya tidens Nigeria-brev. Bedrägerierna går ut på att låtsas vara en ”insta-kändis” och sedan börja följa den personens följare. Framförallt kommer bedragaren att skicka DM (meddelande) till kändisens följare och då sälja in ett oseriöst krypto- eller trading-erbjudande.

I alla fall gör de det när jag och andra drabbas på Instagram.

Så skyddar du dig mot bedragare på Instagram

1 Kolla alltid upp avsändaren som kontaktar dig via DM (meddelande). Sök och kolla om det finns flera användare som är mycket lika, försök hitta den äkta. Ofta är det den med flest följare.
2 Var mycket skeptisk och ha som regel att tacka nej.
3 Tacka alltid nej om det handlar om snabba vinster och rikedomar av något slag, exempelvis kryptotillgångar och trading.
4 Se upp för lösenordsfiske där en känd eller okänd person ber dig skicka en länk du får på SMS.

Så vet du att det inte är jag som kontaktar dig.
* På Instagram och Twitter har jag aldrig specialtecken i mitt användarnamn. På Instagram har jag ett bindestreck efter mitt namn och innan några ord om aktier, men inte i användarnamnet/usern.
* Inga underscore/understrykning eller siffror.
* Jag lovar aldrig ”enorma och stora vinster”. Som du vet är jag långsiktig och vill guida dig att bli rik över tid.
* Jag skriver god svenska om jag kontaktar någon.

Läs mer om mina sociala mediekanaler och var du hittar de här. Info finns en bit ned på den kontaktsidan.

Som synes heter jag bara marcushernhag i användarnamnet på Instagram. Det ska inte vara några dubbla bokstäver heller.
Som synes heter jag bara marcushernhag i användarnamnet på Instagram. Det ska inte vara några dubbla bokstäver heller.

Hur jag har råkat ut på Instagram

En följare skickade mig denna skärmdump av ett fejkkonto. Bedragaren är tydligen baserad i Nigeria, så vi pratar om ett klassiskt Nigeria-brev där bedragarna stjäl en identitet och sen ljuger för att lura av dig pengar.

Jag har inget med detta konto att göra och tar allt avstånd från det. Trist när folk stjäl mitt foto och inlägg för att lura folk.

Många läsare har hört av sig om de olika kontona och ingen har hittills trott det varit jag. Risken gör att jag ändå måste varna och informera.

Själv är jag i regel blockad och kan inte i inloggat läge på mobilappen se vilka fejkkonton de lagt upp när de låtsas vara jag. Det gör det lite svårare.

Finns saker att förbättra för Instagram

Det borde gå att överhuvudtaget få ett verifierat konto på ett rimligt enkelt vis. Det gör det tyvärr inte och jag är inte ensam om att undra varför vi egentligen inte får verifiera våra konton. Att följa instruktioner som bland annat går ut på att skicka kopia på passet hjälper inte. Som offentlig person vill man ju kunna ha en verifieringssymbol så att man inte kan blandas ihop med bedragarna.

Alla som kan bör blocka och anmäla fejkkonton i Instagram-appen. För mig som drabbad finns det fler sätt att anmäla och motverka bluffmakarna. Ofta fungerar det att anmäla ID-kapning. Här är ett undantag:

En gång när jag skulle anmäla en ID-stöld skrev jag fel i en eller två av rutorna i formuläret och fick höra detta. ”Ta det lite lugnare”…?” JAG BEHÖVER VÄL FÖR F*N INTE LUGNA NER MIG!!! 🙂

Det finns även saker som polisen kan förbättra. Se mitt inlägg om det perfekta brottet som handlar om hur lätt bedragarna kommer undan.

Apropå säkerhet, glöm inte min sammanställning av hur du skyddar din privatekonomi och identitet på nätet.

8 reaktioner till “Skydda dig mot bedrägerier på Instagram”

  1. Jag har blivit ”upplockad” vid ett flertal tillfällen. Brukar alltid börja med Google’s sök bild funktion, vilken är suverän 👍. På FB kan man ofta också jämföra det namn som står på profilen och det som står i länken. Skiljer de sig åt är det en stor varning.

  2. Hej, vi har nyligen startat en sajt (fortfarande lite Beta) där man kan kolla upp om det är t.ex. en ev fejk-profil eller anmäla om man råkat ut för något. Gå gärna in dit och anmäl, tack 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)