Estea Kapitalandelsbevis 3 avslutas med god vinst

Mitt innehav i Estea Kapitalandelsbevis 3 kom denna vecka med en riktig rökare i krysset. Bolaget meddelade att man säljer hela fastighetsinnehavet till Nyfosa för 2,5 miljarder kr, vilket fick upp marknadsvärdet med 19 procent på fredagseftermiddagen den 23 oktober 2020.

Avkastningen från start blir 28,8 procent från nominellt värde, men lite mer för oss som i genomsnitt köpt på oss via substansrabatt. Plus räntan på 6,25 procent då. Jämfört med den måttliga risken är det hög totalavkastning.

Mitt innehav i Estea Kapitalandelsbevis 3 kom denna vecka med en riktig rökare i krysset. Bolaget meddelade att man säljer hela fastighetsinnehavet till Nyfosa för 2,5 miljarder kr, vilket fick upp marknadsvärdet med 19 procent på fredagseftermiddagen den 23 oktober 2020.

Detta löser även problemet med att det inte blev några förändrade villkor och att Estea därför riskerade att få lite ont om tid att sälja av allt i enlighet med de ursprungliga villkoren från 2015 (vilket för övrigt var året när jag började köpa in mig).

Trevligt att Nyfosa köper till rejält över NAV-kursen i Estea Kapitalandelsbevis 3, vilket motsvarar det beräknade marknadsvärdet. Det verkliga marknadsvärdet är ju vad en fastighet kan säljas till så det är ju det som Nyfosa betalar.

Trevligt även att detta var ett av de större innehaven i min breda aktieportfölj. Kursen ligger nu på 119 procent av nominellt värde, men troligen finns det trots alla osäkerhetsmoment ändå ca 5 procent till att hämta innan utbetalningarna kommer i december och därefter.

Första betalar bolaget tillbaka själva kapitalandelsbeviset, det vill säga 100 procent av lånet. Sen kommer resultatandelen, vilket ger ytterligare 28,8 procent. Totalt ca 129 procent av det nominella värdet.

Minns att även Estea första kapitalandelsbevis blev bra. Vi får se när jag eventuellt köper in mig i Estea Omsorg.

Uppdatering 20 mars 2021: Jag har uppdaterat texten ovan med den exakta avkastning 28,8 procent plus ränta. I ursprungliga versionen stod det 25-30 procent, eftersom Estea inte hade de exakta siffrorna klara vid den tidpunkten.

Jag har dessutom köpt in mig i Estea Omsorg med viss substansrabatt.

10 reaktioner till “Estea Kapitalandelsbevis 3 avslutas med god vinst”

 1. Hade helt missat denna nyhet så tackar för informationen!
  Var lite besviken att de nya villkoren inte blev godkända men inte nu längre. 🙂
  Har inte så stor del men nöjd ändå förstås.

 2. Hej
  Undrar om dem 25-30 % över nom värde kommer betalas ut till oss. Eller det blir 75 % av 25-30 % och resterande behåller Estea?

  1. Hej!
   Jag har dubbelkollat nu och om affären går i lås och revisorernas granskning av tillträdesbokslutet inte visar något helt annat blir NAV-kursen för Estea Kapitalandelsbevis 3 de meddelade 125-130. Då finns det med andra ord uppsida i kursen, för det är efter vinstdelning de räknar.

 3. Hej! jag har också andelar, det jag saknar information om är hur just räntan betalas ut tills att de löser in. Vet du det? alltså den vanliga 6.25%.

  Sista räntan betalades ut den 9e oktober. Jag antar att man fortsätter och får räntan från och med den 10e oktober tills de löser in i december så 6.25% * X dagar till inlösen f.om 9e-10 /365 * nom.belopp

  Jag kan inte läsa om det någonstans

  ” I ett första steg kommer en förtida delåterbetalning genomföras med ett belopp om 792 Mkr (efter delåterbetalningen kommer 1 krona per kapitalandelsbevis att kvarstå av tekniska skäl). Denna utbetalning beräknas ske under första halvan av december 2020.”

  https://news.cision.com/se/estea-sverigefastigheter-3-ab/r/estea-sverigefastigheter-3-ab–publ–avyttrar-hela-fastighetsbestandet-for-ca-2-500-msek-och-avveckl,c3222114

  tackar!
  David

  1. Jag mejlade Estea nu på kvällen och fick svar med vändande post att det är ränta till och med återbetalningen av det nominella lånet. Däremot inte på vinstandelen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)