Estea Kapitalandelsbevis 3 in i portföljen, två Skagen-fonder ut

Estea Kapitalandelsbevis 3 handlades plötsligt och omotiverad till 85-86 procent av det nominella beloppet. Svenska fastigheter med 14-15 procents substansrabatt får man leta efter, särskilt när direktavkastningen till den prissättningen gått från 6,25 procent till ca 7,3 procent.

Avkastningen blir dels direktavkastningen, dels fastigheternas värdeutveckling under löptiden på ca 5 år. Estea Kapitalandelsbevis 3, eller snarare underliggande företaget Estea Sverigefastigheter 3 AB, köpte just sin första fastighet och jag har köpt in mig där nu. En medelstor post i min KF.

Jag kollade med Estea och de ser inget problem med kursnedgången när det gäller att fylla på med nytt kapital framöver.

Jag frågade även om de köper själva och fick från informationschefen LEif Hansen svaret:

”Förutom det obligatoriska aktiekapitalet så brukar Estea AB, Personalen, Ägarna, Styrelsen samt Närstående investera mellan 5-10% av det tecknade beloppet, detta på samma villkor som övriga externa investerare. Men det är olika beroende på hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut vid det specifika emissionstillfället, samt hur stora portföljerna är. Men vi är alltid exponerade på samma villkor som alla andra, vi sitter i samma båt.”

Bra!

Jag har faktiskt knappt ökat min exponering mot fastigheter, då jag de senaste veckorna även sålt fastighetsfonden Skagen M2 i min IPS. Jag har även sålt allt i Skagen Global. Båda fonderna sålde jag med relativt fina vinster.

Skagen M2 behöver jag inte då jag redan sitter blytungt i fastigheter i Sverige och USA. Ska jag köpa fonder är det annat jag ska komplettera mitt sparande med.

Samma princip gäller Skagen Global, en fond som inte presterar som förr i tiden. Jag kan köpa globala aktier i Sverige och USA själv och spara in på fondernas förvaltningsavgift och andra kostnader samt källskatt de inte får tillbaka från sina utdelningar.

Jag har nu rätt gott om kapital att placera. Måtte JNJ, TAN, MELK och annat jag lurar på falla vidare.

Som vanligt är det jag skriver här rent formellt journalistik och inga placeringsråd du ska kopiera, utan du ska istället utgå från dig och besluta själv. Däremot kan du se mina privata affärer som inspiration och att jag är öppen med vad jag gör. Min sparportfölj har uppdaterats med ovanstående.

2 reaktioner till “Estea Kapitalandelsbevis 3 in i portföljen, två Skagen-fonder ut”

  1. Hej Marcus, hur ser du på fonderna mdiv, sdiv samt de nya etf:erna dbx global div och dbx europé div. Är dessa något att satsa på i dagens aktieklimat?

    1. Hej! Utdelningsindex lär falla i takt med övriga index, så visst börjar det locka att köpa nu när det går ned, men det är nog ingen brådska. Jag känner inte riktigt till de nya fonderna från DB och hittar ingen bra info heller när jag söker. MDIV är en multi-asset-fond med allt från obligationer till preffar och aktier. Den är tryggare att köpa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)