FAQ: Köpa aktier i Peab, tilldelning av Akelius-aktier

Jag undrar om det är läge att köpa Peab?
Peab-aktien är nu per den 27 juni upp med 32 procent bara i år, så det känns lite sent att köpa aktien. Annars är det ett bra sätt att få exponering mot den cykliska byggindustrin i främst Sverige.

Du säger ju i din chatt på fredagar att man skall ha en blandning av placeringar. Jag har sådan här blandning: H&M, SEB, Swedbank. Robur Indexfonder i Asien, Amerika, Europa och Sverige. Jag har dessutom Robur Svensk Aktieportfölj, ett sparkonto och en obelånad bostadsrätt.
Ja, rent geografiskt har du bra spridning. Men när två av tre aktier är storbanker ska du i vart fall inte satsa mer på banker.

Är 75 år och sjuk, varför jag önskar preferensaktier. Är private Banking kund hos Avanza samt kund hos Akelius sedan 1987. Begärde få teckna 2500 st Akelius pref uppdelat på tre av mina depåer hos Avanza. Jag erhöll 220 st sammanlagt vilket är färre än 9%. Måste ju sätta in hela beloppet innan jag får veta tilldelningen och därmed betala skatt på ISK utan avkastning. Avanza var lead book runner. Hur ska jag få bra tilldelning. Min sambo begärde mycket färre än jag och fick 20% tilldelning! Vi har private banking tillsammans. Vad gör jag för fel?
Du har inte gjort något fel, det är helt enkelt väldigt svårt att få tilldelning när erbjudanden blir kraftigt övertecknade. I Akelius fall var Swedbank både Lead Manager och Joint bookrunner och Avanza bara(?) Retail distributor, så kanske men bara kanske hade tilldelningen blivit större via Swedbank. Det minsta antalet aktier de alls tilldelade spararna tror jag var 40 aktier, vilket betyder att om din sambo tecknade sig för färre aktier blev tilldelningen procentuellt sett större. Jag ser egentligen inget bra och enkelt sätt att få ordentligt med tilldelning när intresset är stort.

Jag skulle vilja ha tag på en oberoende rådgivare för att se över mina placeringar. Har du förslag på några du kan rekommendera?
Tyvärr inte, jag har aldrig använt den typen av tjänst eller skrivit om dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)