Kännetecken på en fejk guru

Det finns flera olika kännetecken och varningssignaler på en fejk guru i kategorin bli rik snabbt. Framför allt i USA finns det en hel industri som säljsnackar via YouTube.

I det stora hela tror jag det ligger något i uttrycket ”If you cant do it you teach it”. Om du inte kan göra det så lär du andra göra det istället. Det är inte alltid sant, men ibland så.

Att lära ut något vissa delar av året eller vid enstaka tillfällen säger inget, men om du enbart lär ut är det frågan. En fotbollscoach är i regel för gammal för att spela själv, så han eller hon lär och organiserar andra istället. En akademiker som lär ut ledarskap för blivande eller befintliga chefer, men som själv aldrig lett en organisation… och så vidare.

All respekt för lärare och utbildare, men kan man exempelvis investera med framgång på börsen så gör man väl det? Kan man leda framgångsrika bolag så gör man väl det? Istället för att ENBART lära och hjälpa andra hela tiden året om?

Ha detta i åtanke nu när jag ska lista några varningssignaler och kännetecken för en fejk guru. Jag nämnde Dan Lok och lycksökare i en intervju med mig på YouTube om skillnaden mellan investerare som är redo för en lång process och de som vill bli rika snabbt.

Vill du bli rik snabbt på nätet och saknar moral kan det löna sig att låtsas vara en framgångsrik guru för att många följer den som postar foton på sig själv och lyx. Sen när följarna är nog många säljer man olika produkter och har den verksamheten som enda inkomstkälla.

Ett exempel är den hetlevrade Dan Pena, som enligt egen utsago är miljardär, har flera gånger högre testosteron än en 20-årig man trots att han själv är i 70-årsåldern, plus har slagit ihjäl en björn en gång. Inget av det är direkt sant, men det bygger hans image. Han hävdar även att han är alfahanne, men är du någonting behöver du sällan påpeka det för då är det mer självklart, så när Dan Pena kallar folk för könsord och sig själv för alfa… Hans affärskurser för chefer som han håller på sitt slott i Skottland är det enda han verkar göra sedan han gjorde en bra affär en gång.

If you cant do it you teach it. Vore han så duktig affärsman och chef borde han väl leda framgångsrika brittiska och amerikanska bolag? Eller sitta i deras styrelser? Men Dan Pena svär och domderar sig genom hans kurser och intervjuer.

En av hans ”studenter”, Dan Lok, har heller inte den mest transparenta historiken och varifrån deras kunskap och kapital kommer. Alla hans företag startades efter att han blev stor i sociala medier.

Först fejka framgången tills du får den och sen slå mynt av det. Dan Lok är duktig på att få många följare och sälja kurser i telefonförsäljning för 2600 dollar, men han har inga stora meriter inom företagande innan han började sälja kurser för blivande entreprenörer och säljare.

6 kännetecken på en fejk guru

Ett kännetecken är inte ett bevis på att någon är fejk, däremot är det en varningssignal du får utvärdera. Kanske överdriver de bara i sin marknadsföring, kanske är det värre än så.

  • Visar ofta upp sin privatjet och sina sportbilar, som Wesley Virgin som jag nämnde i detta blogginlägg och den överskattade fastighetsinvesteraren Grant Cardone. De säljer i första hand sin livsstil som ska locka folk som vill bli väldigt rika väldigt snabbt, i andra hand säljer de en produkt.
  • Argumenterar alltför enögt, undviker att informera om nackdelar eller det hårda jobbet bakom framgången. Se även mina slutsatser i blogginlägget jag länkar till ovan.
  • Visar sällan upp vanliga anställda eller det dagliga gnetet.
  • Satsar allt på att sälja kurser och utbildningar, men praktiserar likt den arge Dan Pena aldrig eller sällan själv.
  • Dålig transparens på hur kapitalet byggdes upp (som Dan Lok) och hur pengar tjänas nu.
  • Har uppenbarligen bara kopierat andra rakt av, som den ökände Kevin David.

Vill du veta mer om copycats som Kevin David och de övriga ovan se min spellista på YouTube där jag lagt upp utvalda klipp som visar hur bluffmakare kan agera och vad vi ska se upp med.

Det finns flera olika kännetecken på en fejk guru, typ de amerikanska som säljsnackar om att bli rik snabbt.

”Tjänar du inte 10 000 dollar i månaden passivt (…) är du inte särskilt smart.”
Säger Wesley Virgin framför sina sportbilar. Det är offensiv marknadsföring där du ska lockas via drömmen om att lyx och snabba cash. Produkterna i sig däremot har jag inte testat och ”The overnight millionaire mind” lockar mig inte.

3 reaktioner till “Kännetecken på en fejk guru”

  1. De första namnen som kommer upp när jag tänker på fejkgurus och säljsnackare är ju tyvärr några av världens stora ledare..

  2. Ja det gäller att vara om och kring sig. et finns ju även en hel del låtsasgurus inom den finansiella sfären, som lär folk att ”bli rika”. Att skriva böcker är ett utmärkt sätt att sprida sin kunskap, men att hålla svindyra kurser i kombination med att vara väldigt ”hemlig” om sina egna framgångar är för mig ingen god kombination. Det är ju trots allt ingen exakt vetenskap likt en kurs i matematik eller knyppling utan en metod som man lär ut, oavsett vad man kallar den. Däremot är lockfaktorn väldigt hög, speciellt bland folk som kanske inte har det så gott ställt. Men vi lever i ett fritt land med fri prissättning så det är ju egentligen upp till var och en, men för mig är det i alla fall en liten varningssignal. Denna typ av gurus är i alla fall duktiga på att tjäna pengar på andra, den saken är säker.

    Tack för en bra blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)