Frågor och svar: ÅF, Optifreeze, Cumula, Lidds & andra aktier

Funderar nu på att köpa ÅF. Vad tror du eller finns det något bättre.
ÅF är en bra teknikkonsult, en av Privata Affärers favoriter i sektorn.

Vore kul att höra din uppfattning om Optifreeze. Fick tips av en kompis att gå in. Vad tror du om aktien?
Nja. Stor uppgång sedan börsintro, inga intäkter än, en av medgrundarna har sålt aktier. Spännande teknik å andra sidan.

Jag har 600 000 kr “som blivit över” efter placeringar av övrigt kapital. Ligger tung i aktier men även en stor del i vanligt bankkonto utan någon förräntning. Vill ta minimala risker med de 600 000 kr.
Vill du ta minimala risker men ändå få mer än bankräntan är företagsobligationsfonder bra. De borde ge 3-5 procent om året. Lannebo Corporate Bond, Carnegie Corporate Bond, Spiltan Högräntefond, SPP Företagsobligationsfond, etc.

Du skrev något om Cumula. Har läst prospektet: Först en emission på 2kr per aktie några månader senare 120kr/A därefter vid notering: en hög kurs per aktie. Låter detta verkligen inte som en saga och ett mål på 10 M kunder! Är detta verkligen seriöst?
Cumula är verkligen optimister. Bolaget kretsar kring programmet Vikingen, som jag själv använt enstaka gånger. Prognoserna om 10 miljoner kunder måste vara i överkant och jag skulle bli förvånad om deras app blir en sådan succé. Jag har aldrig tidigare sett något liknande det där med 2 kr i år och 120 kr nästa år i nyemissionskurser. Det säger en del i sig. 🙂

Har hoppat på Lidds (forskar i prostatamediciner) – efter introduktionen har den aktien rasat en hel del – ska man sälja eller behålla och tro på framtiden? Prostataproblemen kommer ju inte att minska eller hur?
Lidds är en lottsedel och ska som en lottsedel behandlas. Kursen kan gå hur som helst. Har du köpt för att du tror på Lidds ska du inte sälja om det går ned utan anledning, men å andra sidan kan det ju fortsätta ned. Jag har ingen aning var kursen tar vägen.

Trots att vi är långt inne i den alltid farliga september månad, sprudlar optimismen om aktier, vilket den också gjorde i början på 2000 – innan bubblan sprack! Nu är ju aktierna i närheten av ATH åtminstone för vissa – dock icke för t ex Volvo B ca 82 kr för närvarande, medan ATH var 153 kr 2007. Vad jag vill ha sagt; börjar det inte bli lite väl farligt med aktier; det kan komma ett veritabelt ras när som helst! Eller vad säger aktieexperten Hr Hernhag? Har jag helt fel?
Ras kommer då och då på börsen, men vi vet aldrig när även om det känns länge att det borde komma åtminstone en sättning som syns i börsens kursdiagram. Var redo på ras genom att inte vara fullinvesterad utan ha en del kapital redo i säkrare papper. Var samtidigt redo för fortsatta uppgångar genom att inte stå helt utanför börsen utan istället behålla aktier i bra bolag. Det är mina grundläggande råd.

Kommer du att investera i aktien Maple Leaf Gold Resources? Om inte – varför? Tror du inte på den?
Jag kommer inte att investera i Maple Leaf Gold. Små metalletare är en typ av lottsedel eller chansaktie jag håller mig utanför. Risken är för hög. I det här fallet möts jag i nuläget av att de varken har tillgängliggjort pressreleaser http://www.mapleleafgold.se/press.html eller rapporter än. Så jag håller mig undan.

————–

Tack för ännu en omgång frågor. Fler frågor och svar finns i dagens chatt hos PA
/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)