Frågor och svar: Öresund, Bahnhof, bioteknik, portfölj som backat

Bahnhof – vad du tror om dem om nåt år eller par år, vad aktien kan stå i? Tacksam om du kan ge lite tips om vad du tror om Bahnhof framöver.
Bahnhof är en bra chansaktie och så länge bolaget växer och ökar vinsten stadigt lär aktien hänga med upp.

Undrar varför NeuroVive Pharmaceutical och Sobi har gått ned på sistone. Är det någonting som kommer att gå förbi eller är det något med beskymmersamt? 
Båda aktierna är upp väldigt mycket på tre års sikt. Högriskakter som rusat i kurs kan lätt falla i vinsthemtagningar och annat. Så vitt jag vet har varken Sobi eller Neurovive stött på något som slår undan benen för dem, men framtiden är förstås lite extra oviss i forskningstunga bolag.

Jag har nyligen fått upp ett intresse för aktier, fonder och sparande. Jag har ingen klumpsumma att börja med, men jag kan skrapa ihop en del varje månad. Vilket tycker du är bäst att investera i på ca 3-5 år, aktier eller fonder? Jag har inget emot att ta lite risker.
Jag tycker investmentbolag är bättre än aktiefonder, eftersom de ger lite billigare förvaltning och minst lika bra resultat i övrigt. Investor och Industrivärden är bra sådana aktier att börja med.

Hur gör du en analys? Hur värderar man en aktie? Vad ska man tänka på när man värderar aktien?
Ganska kortfattat om hur jag väljer/letar aktier finns på sidan om hur jag väljer aktier. Värderingen av aktier är delvis subjektiv och beror på en mängd olika saker.

Jag undrar om du kan ge några tips där man kan lära sig allt om sparande? Jag är dyslektiker, så långa böcker är ingen bra idé för mig. Men kanske finns det en ljudbok eller något liknande?
Ljudböcker vet jag inte, men det finns många klipp på YouTube att titta/lyssna på. Gå till YouTube och sök på aktieskola etc.

Öresund är ett bolag med, såvitt jag förstår: hög soliditet och mkt. god direktavkastning, flera bra företag i portföljen. Ändå verkar ingen vilja befatta sig med aktien, vad är det som är fel?
Det är nog fler av de lite mindre investmentbolag som inte får så mycket uppmärksamhet. Öresund har slagit börsindex i år och värderas ganska högt jämfört med substansvärdet, så aktien är på så vis populär. Fortfarande finns det å andra sidan kvar lite oro eller dålig stämning kring Mats Qviberg och rättsprocesserna efter HQ-kraschen. I någon mån borde det påverka.

Jag är 74 år gammal och kan egentligen ingenting om aktier. I Januari i år köpte jag fyra aktier för runt 166000 kr:
Elekta B Atlas Copco B SKF B och Volvo B
Eftersom jag ansåg att jag köpt aktier med svenska produkter som alla behöver tyckte jag att det kändes tryggt. Elekta B sjönk med 13 procent redan en vecka efter köpet. Nybörjare som jag var sålde jag direkt och för pengarna köpte jag Alfa Laval. Jag siktade på att gå med + efter ett år. Jag behöver inte pengarna men med tanke på min ålder och hur mina aktier rasar våldsamt som stora stenar, förutom Atlas Copco så blir min fråga: Borde jag sälja allt nu och bita i det sura äpplet att ha förlorat runt 20000:- sedan i Januari, eller tycker du att jag skall låta dom ligga kvar tills dom börjar stiga i värde igen?
Om du köpt aktierna på lång sikt ska du inte sälja bara för att aktierna nu mer kortsiktigt rekylerar en bit. Du är fortfarande delägare i det värdeskapande som bolagen utför och i vår får du utdelning. Utdelningen är ett bra sätt att få loss pengar från aktier, så du kan ju undvika att återinvestera utdelning i dessa aktier. Även de som köpte med maximalt dålig tajming 2007 hade tjänat pengar fem år senare. Långsiktighet är ett bra vapen mot otur i tajmingen.

—————

Ännu en bunt med frågor och svar är därmed avklarade. Nästa omgång blir på fredag på aktiechatten hos Privata Affärer.

/Skägget Marcus

2 reaktioner till “Frågor och svar: Öresund, Bahnhof, bioteknik, portfölj som backat”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)