Frågor och svar om aktier och räntebevis

Ska jag sälja Axfood o köpa Ica i stället?
Just nu känns ICA lite mer köpvärt än Axfood, men jag ser ingen stor anledning att byta från Axfood till ICA för långsiktiga sparare.

Om långräntan nu är på väg upp,  är det dags att göra sig av med räntebevis?
Du kan behålla räntebevisen, eftersom en del av räntan är rörlig och hänger med uppåt. (Svaret uppdaterat den 5 oktober)

VP-konto eller ISK?
När det gäller utdelningar och reavinster är ISK bättre, i alla fall så länge räntorna är låga så avkastningsskatten är låg. Aktierna du tänkt köpa ger ju utdelning så ISK vore nog ett bra alternativ, men det är inte solklart bättre än vanligt VP-konto där förluster blir avdragsgilla.

Räknas fastighetsaktier som mer volatila än andra aktier?
Fastighetsaktier har normalt lite lägre volatilitet än börssnittet, även om det kanske finns undantag.

Hur tror du Kappahl kommer att gå den närmaste tiden?
Jag vet inte, det är nästan omöjligt att spå hur kurser ska gå på riktigt kort sikt .Eftersom rapporten var sämre än förväntat gick aktien ned, men det dök inte upp några nya hot så det borde inte bli någon långvarig nedtrend.

2 reaktioner till “Frågor och svar om aktier och räntebevis”

 1. Hej Marcus!

  Följer bloggen, twittret och dina fredagschattar. Mycket sunda råd och lärorikt för oss som har intresse och som söker kunskap. Tack för det!!

  Jag har inga lån privat och är egentligen emot all form av belåning, cash ä ju trots allt king. Har ändå förstått att en del belånar sin portfölj. Att göra det på aktier känns ju tufft men räntebevis lite mer förståeligt. Hur ser du på detta?

  Med vänlig hälsning,
  Kristian

  1. Hej Kristian!
   Om räntorna fortsätter att vara låga kan man tjäna pengar på att ta lån och köpa räntebevis och preferensaktier. Billigaste lånet är troligen ett bostadslån, i alla fall om man har låg belåning där. Lånar du för säg 3,5 procent och via räntebevisen får 4-5 procent i ränteinkomster lönar det sig. Risken är förstås att räntorna på lånen stiger mer än räntebevisens delvis rörliga räntor. Räntebevisen kan dessutom falla i värde om marknaden börjar oroa sig för en kredithändelse. Har du stora summor att placera kan det vara värt risken, tiden och arbetet att jaga ränteskillnader med en del av portföljen på detta vis, men det är inget jag normalt rekommenderar i småsparare. 2 procents ränteskillnad/vinst på 100 000 kr är bara 2000 kr om året i vinst. Inte mycket till ”lön”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)