Frågor och svar om Balder Pref, Sv. Bostadsfonden, ROE, AOIL

Varför sjunker kursen så mycket för Balders preferensaktie?
Den handlades utan kvartalsutdelning härom sisten. Sen har Balder Pref varit dyr ganska länge, men borde bottna snart.

Kan man placera i Akelius invest genom sin kapitalförsäkring?
Det som finns på börslista och som du kan ha i en kapitalförsäkring är preferensaktien Akelius Residential Pref. Med tanke på den höga direktavkastningen och den låga avkastningsskatten är det en lämplig aktie för en kapitalförsäkring. 

Undrar om det finns någon lista över nyckeltalet ROE för olika företag eller måste jag leta efter var och ett i varje företag. Var i så fall ska jag leta för att hitta dem?
Det är inte helt superlätt. Avkastningen på eget kapital kan man räkna ut via http://www.borsdata.se Själv kör jag som många andra i media med databasen Factset.

Jag skulle behöva råd om Africa Oil. Just nu ligger jag väldigt mycket back på mina Africa Oil. Jag måste komma upp till 43 kronor för att ligga plus minus noll. Ska man köpa mer för att få upp gränsvärdet? Tror du att Africa Oil kommer att stiga? De har finansiering fram till mitten på 2015. Kan de gå i konkurs? 
Med tanke på risken i aktien tycker jag inte du ska köpa mer. Lottsedlar ska som lottsedlar betraktas. Risken för konkurs är mycket liten, familjen Lundin har kapital att backa upp Africa Oil med och det finns säkert många andra som vill gå in med pengar. Det var inte många månader sedan vd:n pratade om att de fått många uppköpspropåer.

Jag har ett prospekt på något som heter Svenska Bostadsfonden och undrar ifall Du har någon erfarenhet och synpunkter kring detta? Man har som Du kanske vet en emission ute för teckning senast 17/10 och jag funderar lite kring detta. Är ganska försiktig i mina investeringar och skulle gärna vilja ha Din syn. Tycker bl a att arvodet verkar högt då man säger i prospektet att “arvodet är 20% av utdelat kapital över avkastningströskeln (90 dagars SSVX)”, vad nu detta betyder. Tycker Du för övrigt att bolaget är ett stabilt bolag att satsa pengar i?
Svenska Bostadsfonden1 gav en halvdan avkastning. Kostnaderna för förvaltningen är okej, saker och ting kostar, men 20 procent av all avkastning över statsobligationer på tre månader kan bli dyrt men bara om det går bra. Stiger räntorna blir tröskeln för rörligt arvode högre. Totalt sett är Svenska Bostadsfonden ett helt okej sätt att investera i bostadsfastigheter utanför börsen.  Bättre än den dyraste fastighetsaktien i alla fall.

Väl mött i nästa aktiechatt hos PA på fredag kl 10.

2 reaktioner till “Frågor och svar om Balder Pref, Sv. Bostadsfonden, ROE, AOIL”

  1. Hej Marcus, skriver en fråga på ett gammalt inlägg och hoppas på svar. Om det Balder beslutar om omlösen av Balder pref, tror du att det blir någon utdelning i stamaktien istället? Eller vad brukar hända i en sådan situation?

    1. Hej!
      Nej, det finns ingen koppling mellan Balders inlösen av preferensaktier och en eventuell framtida utdelning på stamaktier. Balder kommer med största sannolikhet bara lösa in preffen och sen inte ge någon utdelning på stamaktien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)