Frågor och svar om Doro, ras på börsen och utdelningar

Jag har en liten fråga om Doro jag köpte den när den var ganska dyr och nu sjunker den som en sten ska jag sälja eller behålla?
Det beror på om du vill ha en chansaktie eller inte. Är det ett ganska litet innehav i din portfölj passar den att behålla som chansaktie, vilket jag utvecklar i analysen på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/bra-men-lurig-chansaktie-647881. Däremot är utvecklingen på kort sikt osäker och det är inget bolag jag tycker ska väga tungt i din portfölj.

Nu när börsen har gått upp 5 år – är då inte risken väldigt hög för ett ras eller kraftig inbromsning – allt enligt statistiken? På hela tiden som börsen har funnits i Sverige, lär endast börsen gått upp 10 år i streck och det var visst 1990 – mars 2000. Det normala lär ligga på 5 års uppgång och sedan ett ras?
Ibland är det svårt för mig att ens hålla med experter om vad som är uppgående trend. Jag har läst om de årtal du nämner, men jag håller inte helt med om dem. Börsen tappade 39 procent på tre månader augusti-oktober 1998 och 2011 hade vi en sättning på uppåt 30 procent innan det vände. När det gäller att gissa små och stora nedgångar har jag nästan gett upp. Däremot så håller jag riskerna nere och nu när börsens p/e-tal har blivit dyrare än det var under flera år.

Jag har funderat på preferensaktier och obligationer tidigare och efter dina rekommendationer ska jag fundera ännu mer. Det väsentliga i sammanhanget är att man gör en ytterst god placering, så att man möjligen kan behålla dessa aktier el dyl en längre tid utan att sälja, ett tidsperspektiv a´ 2-3 år! Funderar du i banor om att hög utdelning är intressant?
Jag tycker utdelningar är viktiga, främst för att de ger kassaflöden att köpa för om det går ned. Det har en lugnande effekt på mig. 🙂 Utdelningar är även ett bra sätt att ta hem vinster utan att behöva sälja. På nästan alla femårsperioder lönar sig aktier i bra bolag som ger utdelningar. Väljer man rätt och är långsiktig är tajmingen underordnad.

—————
Då stänger vi frågesäcken i några dagar igen. Aktiechatt hos Privata Affärer som vanligt på fredag 30 maj, ingen klämdag här inte!

/Marcus Hernhag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)