Tecknar Akelius Pref, säljer Long Olja H och RB Nokia N

Eftersom jag lever som jag lär följde jag mitt råd i aktiechatten och tecknade Akelius Residential Preferensaktie. Lönsamt bolag, stabil bransch, bra riskspridning mellan olika länder, trygga intäkter från hyresrätter, hög direktavkastning på 6,7 procent. Tyvärr fick jag bara 11 procent av de aktier jag tecknade mig för.

Frågan är om priset när handeln öppnar 5 juni rusar. I så fall kanske jag säljer, men om det blir tillräckligt nära teckningskursen 300 kr köper upp mig. Trist, jag hade velat ha ett lite större innehav här, inte bli tilldelad ett litet skruttinnehav. 🙁

Innan det stod klart att Akelius skulle bli så övertecknade var jag tvungen att finansiera det hela fullt ut. Därför trimmade jag mina innehav i preferensaktierna från Sagax och Klövern. De har ökat i värde så det var kul att ta hem lite vinst där. Dessutom ger Akelius Pref högre direktavkastning till samma risk så det är vettigt att flytta lite kapital.

Dessutom sålde jag mitt räntebevis RB Nokia N. Jag fick 104,5 för dem. Eftersom alla räntebevis kommer att lösas in till 100 på inlösendagen undviker jag de 4,5 procent som den måste minska i pris tills dess. Att den delvis rörliga räntan gått ned och priset upp sedan jag köpte räntebeviset gjorde att jag kunde ta hem en vinst som var rätt bra för att vara en ränteplacering. På nuvarande kurser är de flesta räntebevis inte särskilt lockande. 4,5 procent i fallet Nokia är en hel årsavkastning i runda slänger. Det är inget jag vill bjuda på när det vankas ny stor fastighetspreff.

Long Olja H – Sålt. Efter 2,5 år fick jag halvdassiga 10 procent i vinst på detta börshandlade certifikat. Egentligen var det här en placering jag tänkt behålla längre som en sorts försäkring mot högt oljepris, men det var en liten skruttpost utan utdelningar och jag är tillräckligt nöjd med min exponering mot oljesektorn via de aktier och ETF:er jag har. Å andra sidan kan jag ge mig den på att oljepriset mot förmodan rusat uppåt någon gång under de kommande åren – bara för jag sålde mitt oljecertifikat.

Min sparportfölj är därmed två innehav fattigare, men har fått ett nytt. En liten vårtrimning sett till antalet. Det var de affärer jag gjorde under de senaste veckorna. I övrigt ligger jag som vanligt lågt och är passiv utdelningsknarkare. 🙂

Till den 5 juni får jag tänka ut en plan B för Akelius.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)