F&S: Nordnets gratisfonder, Etrion, Itab, Nibe, börja köpa aktier

Här kommer en ny omgång aktiefrågor jag fått på mejlen:

Nordnets gratisfonder – vad anser du om de här avgiftsfria fonderna? Finns det nån hållhake i att de är avgiftsfria och vad tycker du om alla tre Nordenfonderna?
De nya Nordnetfonderna följer storbolagsindex i Danmark, Norge och Finland. Det finns ingen hållhake med att de är gratis, inte mer än att du måste bli kund hos Nordnet för att kunna köpa dem. Och likt alla fonder som placerar utomlands blir det en liten valutaväxlingskostnad, i Nordnets fall i form av en spread på 0,5 procent. Om du ändå skulle ha köpt indexfonder i enskilda länder i Norden är de här fonderna helt rätt, men jag ser ingen anledning att annars satsa tungt på enskilda länder utanför Sverige. Bra fonder som täcker många länder på en gång är utgångspunkten för placeringar utomlands.

Läste en gammal artikel av dig i PA angående smarta aktiestrategier. Tack.
Jag har 600 000 kr jag vill investera i något som ger bra avkastning. Hur ska jag tänka? Har du något tips? Jag vill inte riskera för mycket, men vill samtidigt ha stor vinstchans 😉  Jjag har bolån på 700’kr, bostaden är värderad till 3,3”kr.
Leta efter den eller de strategier som passar dig bäst. Leta värdeaktier som rekylerat och som ger en del direktavkastning. Jag brukar nästan tjata om att utdelningar är bra, men det beror på att årliga kassaflöden är en skön kudde om börsen rasar. Utdelningarna kan man då köpa fler aktier för billigt. Du har rätt låg belåning på din bostad så du kan ta en del risker om du är långsiktig, men se till att bolagen tjänar pengar. Välj investmentbolag och bolag du gillar och känner till, förslagsvis sådana där du själv är konsument.

Det har pratats och varnats om börsens höga värde länge nu, men om man tycker sig hitta prisvärda aktier som förväntas gå upp är man då ändå i samma båt så att säga?
Hittar du köpvärda aktier ska du köpa dem, det går aldrig att veta när och hur stora enskilda nedgångar blir. Börstrenden är dessutom fortfarande uppåt, vilket förstås är positvt. Däremot tycker jag att en ganska högt värderad börs manar till försiktighet på så vis att man inte ska kasta in allt sparkapital etc.

Vad har du för åsikt om Etrion och solenergi kan de bli pengar när parkerna är uppe?
Etrion är en spännande chansaktie, med tur blir framtiden lysande. 🙂 Men det lär bli en fortsatt svängig resa.

Om Du skulle välja mellan Nibe och Itab vilket av bolagen skulle du välja då? Båda med goda framtidsutsikter och båda småländska. Itab ser stora möjligheter till genombrott med ny kassadisk inom en snar framtid. Nibe med goda meriter och har levererat över lång tid och med en kanon-vd i spetsen. Svårt att välja tycker jag eller ska jag köpa båda med lite mindre pengar satsade i varje bolag. Vad tycker Du Marcus??
Båda bolagens kurser har rusat så pass det senaste året att jag inte skulle vilja köpa någon av aktierna. Annars känns dem som ungefär lika bra, av de anledningar du skriver. Utifrån det är det alternativet med lite i vardera som är det som känns bäst om du ska köpa.

—————
Ingen aktiechatt på PA på fredag för då är det helgdag, men sen kör vi en på fredag den 13 juni.

/Marcus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)