Frågor och svar om Hexagon och aktier i rekyl

Här är nästa omgång med frågor och svar om aktier och börsen.

SOBI känns lite halvsurt just nu på börsen. Jag siter med en post som jag köpte för ca 80:-/st ca 22% vinst men den har ju varit uppe i 140:-. Får ju bra analysråd, men är det en lottsedel eller?
Sobi är en chansaktie. Potentialen är stor, men risken är ju hög också. Behåll är mitt råd, än så länge har de ju mig veterligen bra chanser att lyckas.

Novo Nordisk har jag haft sedan början av 2014 – jag är orolig då den sjunker o sjunker. Annat var det början av 2015 då den eskalerade 30% i början av året. Bl a problem i USA med konkurrensen och läkemedelspriserna kommer att sänkas speciellt i USA (den största marknaden för NN), annars verkade rapporten nästan vara i höjd med analytikernas förväntningar. Ska man stoppa in mer eller ska man sälja? Direktavkastningen är inte speciellt spännande, möjligtvis potentialen av sjukdomen diabetes sprider sig som en löpeld och det resulterar i en oerhört god försäljning av medicinen, Även de rika Saudiaraberna har drabbats mkt tack vare allt stillasittande och oerhört indolent beteendemönster. Försäljningen i SA har därmed också ökat.
Novo Nordisk tycker jag du kan behålla. Bra bolag, men problem som de kan överleva och vända. Däremot vet jag inte när aktien bottnar, men kanske gör de det strax ovan 300 kr även denna gång.

Hexagon är på väg upp; är det dags att köpa där? Ett av Melkers stora favoritbolag. Investmentbolaget MSAB ska man väl inte ge sig i kast med då MS är mer än fullvärderat och har premier?
Hexagons aktie ligger i en stigande trend och kan nog fortsätta med det, även om aktien inte känns billig längre. Vore fint med kursrekyl innan köp.

Jag har en summa pengar på bankkontot (å DDB) ca 80000 kr ska man avvakta tills börsen sjunker ihop – en mindre krasch som en viss expert föreslår – eller ska man slå till i nuläget? Nordea ligger otroligt lågt kursmässigt, medan direktavkastningen är utomordentligt magnifik ca 8%, är det dags att gå in där? Panama affärerna har skadat Nordeas rykte och fått banken att falla, men är det inte lite väl mycket som aktien har gått ner?
Att ha kontanter redo för köp att skönt om det går ned, och det gör det ibland. Kanske håller trenden på börsen på att vända upp nu så visst kan det vara läge att köpa lite. Nordeas direktavkastning lockar, men är samtidigt nästan misstänksamt hög. Köp inte för mycket om du köper. 🙂

Jag har en sparportfölj där jag sparar långsiktigt dvs mer än 25 år. är det bättre att ha sitt sparande i en Kapitalförsäkring eller på ett ISK konto? Jag har Avanza och är inte säker på om insättningsgarantin omfattar både kapitalförsäkring och ISK.
Troligen är det bättre med ISK och KF än vanlig aktiedepå, men det förutsätter att räntorna är fortsatt låga. Det finns ingen insättningsgaranti i KF, men risken att ha kapital där är lägre än på ett vanligt konto utan insättningsgaranti.

2 reaktioner till “Frågor och svar om Hexagon och aktier i rekyl”

  1. Jag förstår inte, menar du att om Nordnet eller Avanza går i konkurs så förlorar jag mina aktier om jag har dem i en ISK? Hur fungerar det, jag har ju köpt en andel i bolagen?

    1. Ja, i teorin kan du det med KF. Men med stor sannolikhet inte om bolagen sköter sig och håller alla kundernas värdepapper för sig undan bolagen egna. Jag känner mig säker så länge nätmäklarna tjänar pengar och inte har stora låneportföljer.

      ISK omfattas av insättningsgarantin och jag har uppdaterat mitt svar ovan så det framgår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

(Spamcheck Enabled)